Panorāma

VID pārbauda dīkstāves pabalstu saņēmējus

Panorāma

Igaunijā ar Covid-19 inficējušies simt mediķi

Bezdarba vilnis būs pēc 14. aprīļa

Bezdarba vilni gaida pēc 14. aprīļa; cilvēki labprāt kļūst par pārdevējiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Nodarbinātības valsts aģentūrā pirmajam lielajam bezdarbnieku vilnim gatavojas tūlīt pēc Lieldienām. Tad kolektīvo atlaišanu piedzīvos 27 uzņēmumu strādājošie, un viņi piepulcēsies bezdarbnieku rindām. Tiesa, arī vakanču pagaidām ir gana - vairāk nekā 17 tūkstoši. Jau šobrīd cilvēki piesakās pat tādiem darbiem, ko līdz šim darīt negribēja. Piemēram, milzīga interese ir par strādāšanu veikalos. 

Dmitrijs Kaļiņins ir no Liepājas, bet Latvijas Televīzija viņu sastop lielveikalā Rīgā. Viņš neiepērkas, bet strādā. 

"Pateikšu atklāti – ļoti priecīgs! Jo daudziem sociālos tīklos redzu, ka nav izejas... Ir viesnīca, kuru dod "Maxima". Es par viņu neko nemaksāju. Pusdienas arī par velti, trīs reizes dienā baro," stāsta Dmitrijs.

Pie pašapkalpošanās kasēm darbs nav viegls. Pēdējā laikā cilvēkos jūtamas arī dusmas. Iespējams, zaudēta darba vai neziņas dēļ. 

"Agresīvi ļoti ir. Ir, kuri pasmejas, dažādi..." norāda Dmitrijs.

Uz mājām Liepājā viņš braukšot, kad Covid-19 būs uzvarēts.

"Kad beigsies epidēmija, jo tiešām bail braukt," uzsver Dmitrijs.

Vērojams, ka ir pieaudzis pārdevēja profesijas prestižs. Cilvēki ir gatavi darīt šo darbu, lai gan darba apjoms ir pieaudzis. 

Visi atvērtie produkti, piemēram, smalkmaizītes, ir jāiepako. Reizi divās stundās ir jātīra kases zona. Bet cilvēki grib darbu. Tādu interesi uzņēmums neesot piedzīvojis nekad. Rekords ir 40 noslēgti darba līgumi dienā. Lielākā daļa vakanču ir tieši veikalos. Dubultojies interneta veikala "Barbora" darba apjoms, daudz jaunu vakanču ir Latgalē. 

"Ir vīruss skāris ļoti plašu cilvēku loku, ļoti daudzas nozares. Un to mēs jūtam, ka cilvēki meklē darbu.

Mēs sākumā piedāvājām aizņemties dīkstāvē esošos darbiniekus, bet nu jau cilvēki slēdz līgumus ilgtermiņā,"

stāsta "Maxima Latvija" komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule.

Sfēras, no kurām pārnāk strādājošie, ir visdažādākās. 

"Ir no apkalpojošā personāla, ir no tūrisma industrijas, no visas Latvijas. Pierīgā tas ir izteiktāk, jo šī krīze visvairāk ir skārusi Rīgu un Pierīgu," piebilst lielveikalu ķēdes pārstāve.

Tam pilnībā piekrīt arī Nodarbinātības valsts aģentūrā. Šoreiz Covid-19 bezdarba epicentrs ir tieši galvaspilsēta.

"Vakanču skaits ir samazinājies, martā izteikti, bet mūsu uzskaitē ir 17 923 brīvas darba vietas. Arī jaunas vakances, un pat aprīlī 1061 jaunu brīvu. Covid-19 krīze vairāk skars Rīgu un Pierīgu nekā citus Latvijas reģionus. Arī klientu pieplūdums visvairāk ir tieši Rīgas filiālē," norāda NVA direktore Evita Simsone.

Vislielākais bezdarbnieku skaita palielinājums gaidāms pēc Lieldienām. 

"Tiešu pieplūdumu nejūtam. Mēs sagaidām pēc 14. aprīļa, kad mūsu klientu rindās gaidām no kolektīvo atlaišanu gadījumiem. Gatavojamies un analizējam, kāds būs šis portrets," saka Simsone. 

Vakanču topa augšgalā ir būvniecība, transporta un loģistikas pakalpojumi, kā arī lauksaimniecība, kur gan daudz esot tieši sezonas darbu.

KONTEKSTS:
Daudzi uzņēmumi spiesti apturēt savu darbību un atlaist darbiniekus saistībā ar ārkārtējo situāciju, ko valdība izsludināja, lai ierobežotu Covid-19 izplatību.

Latvijā pirmoreiz Covid-19 vīruss konstatēts 2020. gada 2. martā, bet 25. martā pirmo reizi ir konstatēti pieci inficēšanas gadījumi cilvēkiem, kuri nav bijuši ārzemēs un nav bijuši kontaktā ar Covid-19 slimniekiem, kas nozīmē, ka vīruss cirkulē sabiedrībā. Līdz 8.aprīlim ir apstiprināti divi Codiv-19 pacientu nāves gadījumi, vēl par vienu gadījumu gaida ārstu atzinumu.

Lai ierobežotu infekcijas izplatīšanos Latvijā 12. martā nolemts izsludināt ārkārtējo situāciju līdz 14. aprīlim, bet 7. aprīlī valdība nolēma ārkārtējo situāciju pagarināt vēl par mēnesi - līdz 12. maijam. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti