Bernis: 50 miljonu eiro atmazgāšanas lietā «ABLV» sadarbojas ar likumsargiem no 2018.gada vidus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lietā par 50 miljonu eiro atmazgāšanu likvidējamā "ABLV Bank" sadarbojas ar tiesībsargājošajām institūcijām kopš 2018. gada vidus, aģentūrai LETA pauda "ABLV Bank" līdzīpašnieks un kādreizējais valdes priekšsēdētājs Ernests Bernis.

"Minētās lietas ietvaros banka jau kopš 2018. gada vidus ir sadarbojusies ar tiesībsargājošajām institūcijām un sniegusi visu nepieciešamo informāciju, tādēļ, protams, nedaudz pārsteidza otrdienas [28. janvāra] reids. Acīmredzot attiecīgas institūcijas uzskatīja, ka tāds ir nepieciešams," sacīja Bernis.

Vienlaikus viņš izteica cerību, ka tā dēvētā 50 miljonu eiro lieta tiks izmeklēta ātri un profesionāli.

"Nešaubāmies, ka tā tiešām notiks, jo saprotam, ka ir mobilizēti milzīgi resursi, tai skaitā piesaistīti ārvalstu konsultanti, kuriem tiek maksātas arī lielas kompensācijas. Par profesionalitāti apliecina arī šonedēļ profesionāli veiktā kratīšana, lai gan tās ietvaros neiztrūka arī faktiski nevajadzīgi šova elementi," sacīja Bernis.

Tāpat viņš norādīja, ka uzņemas pilnu atbildību par to, kā strādāja "ABLV Bank".

"Bankā, jo īpaši pēdējos tās darbības gados, bija ieviestas stingrākās prasības gan naudas atmazgāšanas novēršanas (AML) jomā, gan attiecībā pret darbinieku ētiku un likumpaklausību. Ja tiešām ir notikušas kādas nelikumības, protams, ir svarīgi tās izmeklēt, taču vienlaikus nedrīkst pirms tiesas jau pasludināt visus par vainīgiem. Pat ja kāds tiek turēts aizdomās, tas nenozīmē, ka šīs aizdomas apstiprināsies," uzsvēra Bernis.

Viņš arī pauda, ka bankas akcionāri no savas puses turpinās sadarboties ar visām iesaistītajām institūcijām un to darīs arī likvidatori. "Kopumā ceram uz ātru skaidrību gan par šo, gan citiem procesiem, no kuriem virkne tika ierosināta pēc pašas bankas iniciatīvas," minēja Bernis.

KONTEKSTS:

Latvijas tiesībsargājošās iestādes izmeklē lietu par 50 miljonu eiro atmazgāšanu, saistībā ar to 28. janvārī likvidējamajā “ABLV Bank” notika izmeklēšanas darbības. Lietā kratīšanas veiktas arī Baltkrievijā.

Procesā figurē 12 personas, kurām ir tiesības uz aizstāvību, arī bankas darbinieki. Vairākas no šīm personām tika aizturētas, tostarp  juristam Andrim Putniņam un privātbanķierim Andrim Ovsjaņņikovam piemērots apcietinājums.

 "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 2018. gada 26. februārī pieņēma lēmumu par pašlikvidāciju pēc reputācijas problēmām, ko komercbanka piedzīvoja pēc tam, kad ASV paziņoja par "ABLV Bank" iespējamu iesaisti naudas legalizēšanas shēmās

"ABLV Bank" 2018. gada marta sākumā Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK) iesniedza pašlikvidācijas plānu. Iesnieguma projektu sagatavoja bankas akcionāru sapulces ievēlētie likvidatori. Plānu FKTK akceptēja 2018. gada 12. jūnijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti