4. studija

Par pirkumu samaksāts divreiz, bet ne veikals, ne banka, nesteidzas naudu atdot.

4. studija

Kā atrast psihologu? Baidoties par garīgo veselību, cilvēki meklē palīdzību

Kuram pienākas 500 eiro pabalsts - vecākiem vai bērniem?

Bērni vēršas VBTAI ar bažām – kā vecāki tērēs 500 eiro pabalstu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pagājušonedēļ sākās 500 eiro pabalstu izmaksa par katru ģimenē augošu bērnu. Kopumā pabalsts tiks izmaksāts par 363 320 bērniem un atvieglos ģimenēm ikdienas soli, tomēr bērnu tiesību aizstāvji uzsver – šī pabalsta izmaksas aktualizējušas dažādas problēmas, saistītas ar bērnu audzināšanu. Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā (VBTAI) vērsušies arī paši bērni, kuri noraizējušies – kā vecāki šo naudu tērēs.

500 eiro lielais valsts pabalsts par katru bērnu ģimenēm ir izgaismojis dažādas ģimenes problēmas. Turklāt, pusaudži par saviem vecākiem ir sākuši rakstīt arī sūdzības.

VBTAI atzina – vēstules un telefona zvani par pabalsta piešķiršanas kārtību sākuši pienākt uzreiz, kā informācija tika publiskota un bija skaidrs, ka valsts izmaksās atbalstu ģimenēm par katru bērnu.

"Ir bijuši atsevišķi e-pasti par to, ka bērns, pusaudzis raksta, ka viņš dzīvo kopmītnē lielākoties un šobrīd, protams, ir tās attālinātās mācības, ka viņš šo naudu vēlētos saņemt pats. Bet šeit ir jāsaprot, ka šī nauda ir vecākam par bērnu, nevis pašam bērnam," skaidroja VBTAI Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta direktore Valentīna Gorbunova.

Daudzās Latvijas ģimenēs, sevišķi, ja tās audzina vairākus bērnus, tik liels finansiāls atbalsts nav pieredzēts. Tāpēc šāda valsts dāvana ir radījusi gan prieku, gan apmulsumu un spriedzi.

Ir skaidrs, ka vecāki apmaksās kredītus un rēķinus, daļa parūpēsies par bērnu vajadzībām, tomēr pastāv bažas, ka daļa, iespējams, naudu iztērēs nelietderīgi.

"Es domāju, ka tā ir kaut kāda iespēja, ko mēs varam saņemt no valsts, bet tam būtu jābūt mērķtiecīgi izlietotam. Un varbūt, piešķirot šo naudu, vajadzēja mērķtiecīgāk plānot, kā tā tiks lietota. Vai būtu kādi kontroles mehānismi, vai skolas apzinātu ģimenes, kurās ir nepieciešams šis pats dators, lai iesaistītos mācību procesā," teica bērnu psihiatre Anete Masaļska.

VBTAI Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta direktore atzīmēja: "Lielais vairums no cilvēkiem, kuri lūdza papildus informāciju vai nepiekrita kaut kam, tie bija vecāki, kuri, teiksim, ir vienojušies, ka bērns dzīvo ar vienu no vecākiem, bet pabalstu, šo ģimenes valsts pabalstu, saņem otrs vecāks. Līdz šim par šo summu pretenziju nav bijis, kas ir noteiktais ģimenes valsts pabalsts, savukārt saņemot no valdības šo te informāciju par šiem 500 eiro, protams, aktualizējās stāsts, kāpēc jāsaņem vecākam, kurš faktiski bērnu neaudzina."

Līdzīgos gadījumos tiesību aizstāvji iesaka vērsties bāriņtiesā, tomēr jārēķinās, ka valsts iestāde nespēj šādus jautājumus risināt operatīvi, jo bērna interesēs tiek izanalizēta situācija ģimenē, un tam ir nepieciešams laiks.

"Otrs aspekts, samērā bieži raksta bērnu vecāki, kuri strīdas par bērnu saskarsmi un aizgādību, kuri ir iztiesāšanās procesā, kur tiesa nav pieņēmusi galīgo nolēmumu. Piemēram, tās bažas tur ir tādas, ka nevēlas saņemt šo pabalstu, bet uzskata, ka otrs vecāks šo pabalstu neiztērēs tā, kā tas būtu labāk bērna interesēm. Un tad šeit tiek skaidrots, ka bērns ir vecāka apgādībā un pabalsts ir vecākam par bērnu, un vecāks pēc saviem ieskatiem, pēc bērna vajadzībām šo pabalstu arī izlieto," skaidroja VBTAI pārstāve.

"Tāpat ir jāskatās arī kontekstā. Bērns dzīvo ģimenes sistēmā, un jāskatās, vai šeit ir situācija, ka vecāki saistībā ar pandēmiju ir pazaudējuši darbu, vai ir ļoti izteikti samazinājušies ienākumi ģimenē, tad, protams, ir jāvērtē, kam šo naudu un kā izmantot. Un tad, iespējams, vajadzētu veikt pārrunas ar bērnu un iesaistīt viņu, ka varbūt ģimene var novirzīt šo naudu kredīta segšanai, jo vecāki ir ļoti uztraukušies par to, ka nevarēs pamatvajadzības pusaudzim nodrošināt," teica bērnu psihiatre.

Speciālisti iesaka iesaistīt bērnus ģimenes finanšu situācijas risināšanā un, ja ir iespējams, daļu naudas tomēr iztērēt tieši viņu interesēs.  Savukārt vietējo sociālo dienestu darbinieki aicināti īpaši uzraudzīt nelabvēlīgās ģimenes, pārliecinoties, vai nauda tiek tērēta mājsaimniecības un bērnu vajadzībām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti