Beļģija: Nīderlande saindētās olas konstatējusi jau pērn

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Nīderlandes varasiestādes jau pērnā gada novembrī zinājušas, ka daļa olu valstī bijušas saindētas ar cilvēka veselībai bīstamo fipronila vielu, taču nav laikus informējušas par to citas Eiropas valstis, paziņojis Beļģijas lauksaimniecības ministrs Denī Dukarms.

Beļģijas pārtikas drošības pārvaldei esot oficiāli dokumenti, kas liecina par fipronila klātbūtni Nīderlandē ražotās olās jau novembra beigās.

Ministrs vērsies pie Nīderlandes kolēģa ar aicinājumu sniegt paskaidrojumus, kā arī pārrunājis situāciju ar Eiropas Savienības lauksaimniecības komisāru.

Dukarms skaidroja, ka, kopš pagājušajā mēnesī Beļģijā tika konstatētas saindētas olas, pastiprināti drošības kontroles pasākumi. Gandrīz visās Beļģijā pārbaudītajās olās konstatēta fipronila viela, ko aizliegts izmantot lauksaimniecībā, ja galaprodukts paredzēts cilvēkiem lietošanai pārtikā.

Pret vairākiem desmitiem olu ražotāju Beļģijā un Nīderlandē sākta izmeklēšana. Par, iespējams, saindētajām olām brīdināta arī Lielbritānija, Francija, Šveice un Zviedrija.

Jau ziņots, ka lielveikali Nīderlandē, Beļģijā, Vācijā, Šveicē un Zviedrijā no tirdzniecības izņēmuši tūkstošiem olu pēc tam, kad tajās atklāta fipronila klātbūtne. Fipronils ir indīga viela, ko var izmantot, lai ārstētu dzīvniekus no parazītiem. Tomēr Eiropas Savienības noteikumi to aizliedz izmantot uz dzīvniekiem, ko izmanto pārtikas ražošanā.

Saindētās olas nāca no Nīderlandes, kas ir Eiropas lielākā olu un olu produktu eksportētājvalsts.

Pēc fipronila pēdu atklāšanas daļā olu valstī uz laiku slēgtas aptuveni 180 putnu fermas, kamēr turpinās izmeklēšana. Tiek uzskatīts, ka tokstiskā viela fermās nonāca no Nīderlandes uzņēmuma ''Chickfriend'', kura pakalpojumus vistu audzētāji izmantoja, lai mājputnus atbrīvotu no tādiem parazītiem kā utīm.

Drošības pasākumu ietvaros Nīderlandē nokautas simtiem tūkstošu vistu, bet šāds liktenis draud vēl miljoniem, skandālam Eiropā izplešoties. Pirmdien kļuva zināms, ka saindētās olas caur Vāciju varētu būt nonākušās arī Francijā un Lielbritānijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti