Belēvičs rosina atvērt durvis patentbrīviem medikamentiem un paralēlajam zāļu importam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jaunievēlētās Saeimas deputāts Guntis Belēvičs (Zaļo un Zemnieku savienība), kura vārds izskanējis arī starp veselības ministra amata kandidātiem, rosina atvērt durvis patenbrīviem medikamentiem un paralēlajam zāļu importam, lai samazinātu medikamentu cenas.

Belēvičs intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam „Viens pret vienu” uzsvēra, ka Latvijā ir mazs medikamentu tirgus, pateicoties dārgai zāļu reģistrācijas maksai.

„Latvijā ir Eiropā, ja ne pasaulē dārgākā zāļu reģistrācijas maksa [..], ja to pārrēķina uz vienu iedzīvotāju,” sacīja politiķis un uzņēmējs, vienlaikus nespējot nosaukt nevienu firmu, kas augstās maksas dēļ atteiktos ienākt Latvijas tirgū.

Tādēļ ir jāmaina zāļu reģistrācijas politika, atverot tirgu patentbrīviem medikamentiem, tādējādi Latvijā „ienāks simtiem jaunu zāļu ražotāju”, palielināsies konkurence un medikamentu cenas būtiski samazināsies. Turklāt parādīsies zāles arī mazām pacientu grupām, piemēram, zīdaiņiem.

Ja Vācijā no valsts kompensējamām zālēm nepilni 50% ir patentbrīvie medikamenti, Latvijā tie ir 40%, un tā, pēc Belēviča domām, ir liela atšķirība.

Otrs veids, kā samazināt medikamentu cenas, ir veicināt inovatīvās zāles, kurām nav pagājis patenta aizsardzības laiks. „Mums ir jāatver durvis paralēlajam zāļu importam,” sacīja Belēvičs, uzsverot, ka arī šo jomu valsts pārāk bremzē.

Lai gan Belēviča vārds izskanējis arī kā iespējamais veselības ministrijas vadītāja kandidāts, pats politiķis atzina, ka, visticamāk, nebūs veselības ministrs. „Tās ir partiju sarunas par valdības veidošanu, un nav izskanējis, ka ZZS varētu saņemt Veselības ministriju,” viņš pamatoja.

Patentbrīvie medikamenti ir oriģinālo medikamentu ekvivalenti – šo medikamentu sastāvā ir tā pati aktīvā viela, kas ir oriģinālajos preparātos, tāpēc to terapeitiskais efekts, piemērojot tādas pašas devas, ir ekvivalents kā oriģinālajiem. Tirgū šie medikamenti var parādīties tikai tad, kad ir beidzies patents oriģinālajam medikamentam.

Līdz ar ievēlēšanu Saeimā Belēvičs esot apturējis darbību uzņēmumā „Saules aptieka”, kas pieder viņa dēlam un kurā viņš bija valdes loceklis. Taču viņš neuzskata, ka līdzšinējā darbība farmācijas biznesā viņam varētu būt traucēklis politikā.

„Es nesaredzu nekādus riskus, ņemot vērā, ka valsts [zāļu tirgū] reglamentē pilnīgi visu,” uzsvēra Belēvičs. „Mani aicinājumi un manas idejas vēlēšanu kampaņā noteikti nāks mana dēla biznesam un aptieku biznesam vispār par sliktu.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti