Dienas ziņas

Bibliobuss piegādā arī produktus un medikamentus

Dienas ziņas

Valmierā pieaug audžuģimeņu skaits

Beidzas siltināšanai paredzētā nauda

Beidzas daudzdzīvokļu ēku siltināšanai paredzētā nauda

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai gan daudzdzīvokļu ēku energoefektivitātes paaugstināšanas programma noslēgsies tikai 2021. gada nogalē, projekta pieteikumu pieņemšana jau tuvojas finiša taisnei. Pašreiz saņemti jau 700 pieteikumi, un rezervēti vairāk nekā 155 miljoni eiro jeb 95% no kopējās grantu summas.

Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programma aizsākās jau 2016. gadā, bet daudzu māju iemītnieki tikai tagad sākuši domāt par nepieciešamību siltināt savus mājokļus.

"Uz šo brīdi mums ir jau 700 pieteikumu. Pagājušajā nedēļā bija rekordliels skaits - 16 pieteikumi. Parasti mums ir septiņi pieteikumi nedēļā, bet šobrīd šis skaits ir dubultojies," norāda "Altum" Energoefektivitātes programmas vadītāja Dina Kaupere.

Arī Tukuma novadā līdz šim nosiltinātas vien četras mājas, tomēr tagad par energoefektivitātes uzlabošanu aizdomājušies vēl vairāku ēku iemītnieki Pūres un Slampes pagastos.

Slampes pagasta daudzdzīvokļu mājas iedzīvotāja Ina stāsta, ka dzīvo ēkas galā un mitrums nāk iekšā dzīvoklī, tāpēc viņa ļoti vēlas, lai notiek mājas siltināšana.

Lai gan apkures cena jau sasniegusi ap trim eiro par kvadrātmetru, iedzīvotāju sapulcē netrūkst arī iebildumu, jo, lai sasniegtu nepieciešamos ietaupījumus, nepieciešama pilnīga renovācija.

"Vispār šobrīd ir tāda situācija, ka piecām mājām tiek izstrādāti tehniskie projekti. Interesi par to izrādā 18 daudzdzīvokļu ēkas, no kurām mēs pārsvarā strādājam ar piecām, kuras reāli var saņemt "Altum" finansējumu. Pārējām ēkām mums ir iesākti daži procesi, kur tiek izstrādāti energoauditi un tehniskie apsekojumi," skaidro Tukuma novada energosistēmas inženieris Toms Akmentiņš.

Tukuma novads līdz ar vēl četrām pašvaldībām iesaistījies arī īpašā pilotprojektā "Accelerate SUNSHINE", pēc kura tikšot izstrādāti tipveida renovācijas projekti, kas samazināšot kopējās renovācijas izmaksas. Pašreiz gan neviena ēka neesot tikusi līdz iesniegumam ''Altum'' finansējuma saņemšanai, bet paredzētais finansējums izsīkstot ātrāk nekā bija paredzēts.

"Jebkurā gadījumā tas ir atkarīgs no pieteikuma plūsmas, bet, rēķinot un skatoties līdz, mūsuprāt, janvāra mēnesī mēs vēl pieteikumus pieņemsim. Ja šī tehniskā dokumentācija ir uzsākta izstrādāt, tad jau vairāk nav kur likties. Droši vien ir jāsagaida un jādomā par jauno programmu. Tiem, kuri vēl nav lēmumu pieņēmuši, droši vien ir nedaudz jāpagaida," norāda ''Altum''Energoefektivitātes programmas vadītāja Dina Kaupere.

Ņemot vērā, ka šīs programmas beigu termiņš ir 2021. gada 31. decembris, gan pašvaldība, gan "Altum" vēl cer, ka varētu tikt rasts papildus finansējums. Labā ziņa esot tā, ka tehniskais projekts pēc tā iztrādes ir derīgs piecus gadus. Savukārt energosertifikāts un tehniskais atzinums ir derīgs desmit gadus. Līdz šim visaktīvāk ēku atjaunošanā iesaistījušies rīdzinieki un Pierīgas iedzīvotāji, bet viskūtrākie uz renovāciju esot latgalieši.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti