Dienas ziņas

V. Dombrovskis: ES makroekonomiskās prognozes kļūst cerīgākas

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Baznīcas lūdz palīdzību rēķinu apmaksai par siltumu

Baznīcas lūdz palīdzību siltuma rēķinu apmaksai 

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Baznīcas lūdz palīdzību siltuma rēķinu apmaksai. Pieci grādi dievkalpojuma laikā, segas, silti mēteļi – ar tādu realitāti tagad saskaras dievnami, saņemot pat piecas reizes lielākus rēķinus par apkuri. Dažās lauku draudzēs kurina vien uz dievkalpojuma laiku, bet lielajās baznīcās domā par alternatīvām kurināšanas iespējām. Latvijas vadošās konfesijas kolektīvā vēstulē jau rudenī vērsās pie valdības ar lūgumu palīdzēt.

Piņķu baznīcā pirms dažiem gadiem uzstādīja gāzes katlu, taču šajā sezonā apkures rēķini ir tā pieauguši, ka draudze ieviesusi taupības režīmu un dievnamā atļaujas uzturēt vien 5 grādu temperatūru. 

Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) Piņķu Svētā Jāņa draudzes priekšnieks Ritvars Heniņš norādīja: "Ja mēs vidēji plānojām gada laikā uz gāzi tērēt savus 2–3 tūkstošus eiro, tas mums apmēram izmaksā draudzei, tad līdz ar jaunajām cenām tas bija kā minimums dubultā – 5, 6 vai pat vairāk tūkstoši. Lai komfortabli vairākas stundas atrastos dievkalpojumā, kaut kādu siltuma avotu vajag. Tāpēc mēs izmantojam lokālus, nelielus siltuma avotus jau tikai uz to laiku, kad mēs atrodamies šeit dievkalpojumā vai kādā pasākumā."

Arī Jelgavā Svētās Annas evanģēliski luteriskā draudze jau rudens sākumā ieviesa vairākus taupības pasākumus, lai patēriņu par gāzes apkuri samazinātu.

LELB Jelgavas Svētās Annas draudzes priekšnieks Gints Birzietis stāstīja: "Logus hermetizējām tā, lai tur faktiski nekas neiet cauri, un tad mēs arī domājām, kādā veidā to siltumu un cik daudz laist, cik daudz regulēt. Decembrī es skatījos, ka mums ir samazinājies patēriņš par trešdaļu."

Kā norādīja LELB virsvaldē, ir draudzes, kur rēķini ir trīskāršojusies, un ir arī tādas, kas jau laicīgi ieviesušas alternatīvus apkures risinājumus. Tā, piemēram, Bauskas luterāņu draudzes Svētā Gara baznīcā no gāzes kā kurināmā draudze atteicās jau pirms vairākiem gadiem. 

LELB Bauskas Svētā Gara draudzes priekšnieks Guntis Macpans pastastīja: "Pēc 2014. gada jau sākām domāt par to, ka problēma ir, ka mēs barojam krievu aparātu, jo gāze nāca no Krievijas, tad mēs kā draudze nolēmām, ka mēs tomēr labāk pāriesim uz granulām, bet ne pilnībā. Katls paralēli mums stāv. Varbūt, ka kādreiz ar gāzi pakurināsim, tas nav izslēgts."

Arī katoļu konfesijas draudzēs situācija ir līdzīga. Rēķini par apkuri decembrī ir sagādājuši raizes visiem.

Jelgavas Bezvainīgās Jaunavas Marijas katedrāles prāvests Arnis Vizbelis pauda: "Pagājušā gada cenu lēciens jau lika tā pārdomāt… Mums te katram objektam ir atsevišķi tāds salīdzinājums. Baznīcai vairāk nekā četras reizes tas kāpiens bija. Nu, tā ka jādomā ir!"

Savukārt Latvijas Romas katoļu baznīcas Rīgas arhidiecēzes palīgbīskaps Andris Kravalis norādīja: "Pēkšņi apkures rēķini, elektrības rēķini trīs reizes lielāki, un draudze jau ir tie paši cilvēki, kas maksā savus komunālos rēķinus. Mēs nevaram vienkārši dievnamus nesildīt, jo ir ērģeles, ir dažādi kultūrvēsturiski priekšmeti, un atstāt dievnamu bez apkures – tas būtu pilnīgi neiedomājami. Jā, lauku dievnami, tur ir iespējams sakurināt uz dievkalpojumu laiku un arī atslēgt, ja tur ir apkure ar malku, ar granulām, bet dievkalpojumi, kas notiek katru dienu, kā lielākās pilsētās, tur nav citas iespējas. Tur nevar vienkārši iekurināt vienā brīdī un pēc tam nekurināt."

Pagaidām par īpašumu pārdošanu baznīcu draudzes nesteidzas domāt, tomēr, lai spētu nodrošināt baznīcu pastāvēšanu Latvijas vadošās konfesijas jau rudenī  vērsās Tieslietu ministrijā un valdībā ar lūgumu rast iespēju palīdzēt pieaugošo rēķinu kompensēšanai. Ministrijā atbildēts, ka reliģiskās organizācijas kā juridiskas personas var saņemt valsts atbalstu tāpat kā visas citas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti