Panorāma

Vāc ziedojumus Austrumukrainas separātistiem

Panorāma

Prasīs Briselei naudu zaudējumu segšanai

Bažījas, ka Polijas dārzeņi izkonkurēs vietējos

Bažījas par Polijas dārzeņu pieplūdumu un dempinga cenām Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pēc tam, kad Eiropas Savienība un ASV paziņoja par stingrāku sankciju iedarbināšanu pret Krieviju, tās pretreakcija ilgi nebija jāgaida. Pirmie to izjutuši poļi – Krievija aizliegusi dārzeņu importu no šīs valsts. Ar lielām bažām Krievijas noteiktos ierobežojumus Polijas dārzeņu importam gaida Latvijas dārzeņu audzētāji. Ja Krievijas tirgus poļiem būs slēgts, tie savus tomātus, gurķus un ābolus par dempinga cenām mēģināšot pārdot Latvijā.  

No 1.augusta Krievija aizliegusi Polijas dārzeņu importu saistībā ar fitosanitārajiem pārkāpumiem. Polijas dārzeņi apdraudot Krievijas iedzīvotāju veselību, jo tajos ir lielāka pesticīdu un nitrātu klātbūtne nekā pieļauj Krievijas likumdošana. Šis aizliegums sagādājis pamatīgu šoku Latvijas augu un dārzeņu ražotājiem, radot bažas, ka Polijas produkcija izspiedīs no veikaliem vietējos.

Audzētāji ir neziņā, kā pārdot pašmāju tirgum domāto produkciju, kas parasti ir nedaudz dārgāka nekā poļiem. „Ja tagad viens no viņu pamata noieta tirgiem aizveras ciet, tad mūsu tirgus būs vienkārši pilns,” norāda "Getliņi Eko" valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns.

Dārzeņu audzēšanas apjomi Polijā ir daudz lielāki nekā Latvijā, savukārt izmaksas salīdzinoši siltākā klimata dēļ mazākas, skaidro Stirāns.  Ņemot vērā, ka dārzeņu realizācijas laiks ir īss, bet produkcijas atlikums gaidāms liels, poļi to būs gatavi pārdod par jebkuru cenu.

Cena būs zem ražošanas pašizmaksas. Tā viennozīmīgi būs dempinga cena. Līdz ar to var teikt, ka vietējiem ražotājiem šī cena no Polijas būs nāve,” saka Stirāns.

Gaidāmais Polijas lēto dārzeņu pieplūdums jau šīs vasaras nogalē vietējo ražas piegādātāju degunu priekšā varētu aizcirst arī lielveikalu ķēžu durvis. Turklāt cenu starpības izdevīgums būs vērojams tirgotāju, ne pircēju maciņos.

„Poļi atradīs variantus, kā ieinteresēt veikalus, lai tie būtu ieinteresēti ņemt poļu, nevis Latvijas dārzeņus. Beigās mums kā pircējiem pat cena neatšķirsies, bet ņemt poļu produkciju veikaliem būs izdevīgāk,” saka Latvijas Lauksaimniecības tirgus centra veicināšanas direktore Ingūna Gulbe.

Gulbe norāda, ka Latvijas dārzkopji vēl nav pilnībā atkopušies no gadījuma, kad konstatēja bīstamo baktēriju izplatīšanās gurķos pirms trim gadiem. Toreiz dārzeņu cena saruka par 30%. 

Par to, kā Krievijas noteiktais aizliegums ietekmēs Latvijas augļu un dārzeņu ražotājus, ceturtdien lems Zemkopības ministrijā. Vai un kādi atbalsta pasākumi būs pieejami dārzkopjiem, pagaidām ministrijā nekomentē. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti