Bažās par spriedzi sabiedrībā cenu kāpuma dēļ Indonēzija aptur palmu eļļas eksportu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Indonēzija no ceturtdienas aizliegusi palmu eļļas eksportu, baidoties, ka šī produkta trūkums un augošās cenas var izraisīt spriedzi sabiedrībā.

Indonēzijā, kas ir pasaulē lielākā palmu eļļas ražotāja, cilvēkiem vairākās pilsētās nākas stundām gaidīt rindā pie izplatīšanas centriem, lai iegādātos palmu eļļu par subsidētām cenām.

Bažījoties par sociālo spriedzi, Indonēzijas varasiestādes cenšas nodrošināt palmu eļļas piegādes, un trešdien negaidīti nolēma, ka embargo attieksies uz visām eļļām, ne tikai pārtikā izmantojamām.

Indonēzijas prezidents Džoko Vidodo paziņojis, ka valsts 270 miljonu iedzīvotāju apgādāšana ar palmu eļļu ir valdības lielākā prioritāte.

"Kā pasaulē lielākajam palmu eļļas ražotājam ir ironiski, ka mums ir grūtības iegūt cepamo eļļu,"

atzina prezidents.

Indonēzijā saražotā palmu eļļa veido aptuveni 60% no visas pasaules kopprodukcijas, un vienu trešdaļu patērē tās vietējais tirgus. Pārējais tiek eksportēts uz Indiju, Ķīnu, Eiropas Savienību (ES), Pakistānu un citām valstīm.

Mēnešiem ilgušo palmu eļļas deficītu ir pastiprinājis sliktais regulējums un ražotāji, kas nelabprāt pārdod produktu pašmāju tirgos, jo augstās starptautiskās cenas ir padarījušas eksportu ienesīgāku.

Džakarta plāno atsākt eksportu, kad cepamās eļļas cena vietējos tirgos būs nokritusies līdz 14 000 rūpiju (92 centiem) par litru. Pēdējo nedēļu laikā eļļas cena pieaugusi par 70%, sasniedzot 26 000 rūpiju (1,70 eiro) litrā.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā augu eļļas, līdzīgi kā daudzas citas pirmās nepieciešamības pārtikas preces, piedzīvojušas strauju cenu kāpumu, norādījusi ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija.

Indonēzijas lēmums aizliegt palmu eļļas eksportu rada risku vēl vairāk destabilizēt globālo augu eļļu tirgu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti