Pēcpusdiena

Ugunsgrēks prasījis dzīvības. Vai ēkā bija nodrošinātas cilvēku evakuācijas iespējas

Pēcpusdiena

Šadurskis piedāvā skolotāju algu reformu veikt uz sākumskolas brīvpusdienu rēķina

Valdība atbalsta TM izstrādātos grozījumus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā

Bažās par krasu īpašuma nodokļa sloga kāpumu iesaldē kadastrālās vērtības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kadastrālo vērtību bāze nākamgad paliks tāda pati kā šogad. To paredz tieslietu ministra Dzintara Rasnača (Nacionālā apvienība) virzītais un valdībā otrdien, 19.aprīlī, atbalstītais priekšlikums par gadu atlikt jauno kadastra vērtību aprēķina kārtību.

 

Jaunā kārtība paredzēja kadastra vērtību noteikt tuvu tirgus vērtībai, lai valdības rīcībā vienmēr būtu aktuāla informācija par situāciju nekustamo īpašumu jomā.

Taču Tieslietu ministrija (TM) secinājusi – tieši dzīvojamiem īpašumiem vērtība augusi tā, ka dažos valsts reģionos, balstoties uz pašreizējo likumu, nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) slogs pat dubultotos.

"Lai neradītu tādu šoku iedzīvotājos, ka nodokļa rēķins ir 2-3 reizes lielāks, arī bija ministra priekšlikums, ko šodien valdība atbalstīja, ka ir jāiesaldē šis pieaugums uz vienu gadu (..)," Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" atzina TM pārstāve Laila Medina.

Pēc viņas teiktā, Finanšu ministrijas vadībā, sadarbojoties ar citām ieinteresētajām ministrijām un Latvijas Pašvaldību savienību, plānots sagatavot grozījumus likumā, kas atbilstoši pašreizējai tirgus situācijai piedāvātu tādu nodokļu politiku, kas atbilstu cilvēku spējai samaksāt NĪN.

Medina skaidroja, ka likuma grozījumu mērķis ir ierobežot nodokļu sloga pieaugumu  iedzīvotājiem.  

“Esam ar Finanšu ministriju diskutējuši, ka nodokļu politikai jābūt taisnīgai, jānodrošina ieņēmumi budžetā, bet tai jābūt arī tādai, ko cilvēki spēj samaksāt,” uzsvēra Medina. 

TM pārstāve Laila Medina: Par kadastrālo vērtību iesaldēšanu
00:00 / 01:01
Lejuplādēt

Risinājumu atrašanai tiks veidota darba grupa, kurā piedalīsies visas iesaistītās puses. Ministru prezidents Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība) noteicis, ka risinājumiem jābūt galdā līdz septembrim.

Tikmēr vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība) uzdevis sagatavot Nekustamā īpašuma nodokļa likuma grozījumus, kas paredzētu samazinātu NĪN likmi privātīpašumam, kas ir cilvēka vienīgā mājvieta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti