Bažās par Irānas un ASV konfliktu pieaug naftas cena un krīt biržu indeksi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Uzreiz pēc ziņām par Irānas augstākā militārā komandiera nogalināšanu naftas cenas globālajā tirgū kāpušās par četriem procentiem, bet lielāko fondu biržu indeksi kritušies. Tas saistīts bažām par konflikta eskalāciju starp Irānu un ASV reģionā, kurš piegādā ceturtdaļu no pasaulē eksportētās naftas.

"Brent" jēlnaftas cena pietuvojusies 70 dolāru atzīmei par barelu, un tas bijis lielākais cenas kāpums vienā dienā, kopš Jemenas nemiernieki veica raķešu uzbrukumus pret Saūda Arābijas naftas laukiem.

Tikmēr Volstrītā piecsimt lielāko uzņēmumu indekss zaudējis vienu procentu.

Lielākās bažas pašlaik ir par gaidāmo Irānas kontrolētajā Hormuza šaurumā, caur kuru tiek transportēta piektā daļa no pasaules naftas un ievērojams apjoms sašķidrinātās gāzes. Lai gan starptautiskie kuģošanas likumi to aizliedz, pastāv risks, ka Irāna varētu šaurākajā vietā 30 kilometru plato līci slēgt vai vismaz ievērojami apgrūtināt kuģu satiksmi.

KONTEKSTS:

ASV un Irānas attiecībās spriedze pieauga pēc protestētāju uzbrukuma ASV vēstniecībai Bagdādē, kas sekoja ASV uzlidojumiem Irānas atbalstītā šiītu paramilitārā grupējuma  mērķiem Irākas rietumos.

Savukārt 3. janvārī pēc ASV prezidenta Donalda Trampa rīkojuma bezpilota lidaparātu triecienā Bagdādes lidostā tika nogalināts Irānas ģenerālis Kasems Soleimani. Notikušais radījis plašu reakciju visā pasaulē. Daudzviet Irānā notiek protesti, un Teherānas ielās izgājuši desmitiem tūkstoši cilvēku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti