Panorāma

Dodas ceļā uz Sibīriju

Panorāma

Pirmo Ķīnas kravu vilcienu uz Latviju sola jau šogad

Jauna pieeja piena pārstrādei

Bauskas piena pārstrādes uzņēmums krīzē izvērš nišas produkta ražošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Bauskas pusē strādājošais SIA "Baltic Dairy Bord" laikā, kad piena tirgus piedzīvo krīzi, radījis jaunu nišas produktu – uzņēmums pārstrādā piena un sūkalu proteīnus pulverī, kas ir pieprasīts Eiropas tirgū. Ražošana uzsākta nesen, bet, to paplašinot, uzņēmums varēs pārstrādāt arī visu to pienu, kas šobrīd tiek vests uz Lietuvu.

Ieejot uzņēmumā, rodas iespaids, ka esam nonākuši gluži vai kosmosa vadības centrā. Ne miņas no sūkalu vannām un krējuma toveriem. Jaunajās inovatīvajās tehnoloģiskajās iekārtās top produkcija ar augstu pievienoto vērtību – notiek piena, sūkalu un laktozes produktu pārstrāde, lai piena un sūkalu proteīnus pārstrādātu pulverī.

"Ideja tika meklēta 1,5-2 gadu garumā, kamēr nonācām līdz tam, ka mēs varētu veikt pilnu piena pārstrādi, dalīt šo pienu pa molekulām un pārdot klientiem piena sastāvdaļas atsevišķi, nevis tradicionālo produktu.

Proteīns – tās ir piena olbaltumvielas, izvilktas mehāniski ārā no piena un sakoncentrētas tīrā veidā un sažāvētas.

Plaši izmanto sporta dzērienos, siera ražošanā, lai palielinātu siera iznākumu, izmanto jogurta ražošanā, lai paaugstinātu proteīna līmeni," stāsta SIA "Baltic Dairy Bord" līdzīpašnieks Kaspars Kazāks.

Patlaban uzņēmums pārstrādā 200 tonnu piena dienā. Pienu piegādā 100 apkārtējie zemnieki un septiņi kooperatīvi, kas ved pienu pat no attālākiem Liepājas un Valmieras novadiem. Paplašinot ražošanu, nākamo gadu laikā pārstrādes jaudu paredzēts palielināt pat līdz 1000 tonnām diennaktī.

"Ar pirmo dienu, kad mēs ražojām pirmo tonnu pulvera, mēs jau zinājām, kur viņu vedīsim. Kad sākām reāli ražot un parādījām augstākā līmeņa kvalitāti, tad jau maisam gals vaļā, apjomi auga ļoti strauji," priecājas Kazāks.

"Šobrīd produkcija iet uz Eiropas valstīm – tā ir Nīderlande, Francija, Vācija, Grieķija, Bulgārija, Ungārija, Polija, Baltijas valstis, bet, attīstot tirdzniecību, mēs plānojam uzsākt eksportu uz ASV, Meksiku, Maroku. Esam bijuši arī Ķīnas izstādē un pirmos kontaktus uzsākuši," saka uzņēmuma līdzīpašniece Ilona Kazāka.

Turpmāk gan būs jādomā, kur ņemt izejvielu. Ja 600 tonnas piena, ko ik dienu izved uz Lietuvu, paliktu Latvijā, tad pietiktu. Un tā būtu iespēja stabilizēt nozari, ja šim izvestajam apjomam pievienotu augstu pievienoto vērtību.

"Mums būs ļoti grūti un pat neiespējami konkurēt pasaules tirgos ar tradicionālajiem produktiem. Tāpēc mēs redzam tuvākajā nākotnē iespēju tieši nišas produktos pasaules mērogā.

Tie ir tādi, kas nav populāri, ir jauni vai arī kuriem ir nepieciešama sarežģīta tehnoloģija, lai tos izgatavotu. Tieši tāpēc jau atsevišķi uzņēmumi Latvijā ir sākuši attīstīt šo līniju.

Es domāju, ka attīstīsies tālāk," vērtē Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības vadītājs Jānis Šolks.

71% SIA "Baltic Dairy Bord" kapitāldaļu pieder Kasparam un Ilonai Kazākiem, 19% - Krievijas pilsoņiem, bet vēl 10% riska kapitāla fondam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti