Bauskā plāno būvēt bioetanola rūpnīcu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Bauskā parakstīts sadarbības memorands ar pašvaldību, kā arī noslēgti pirmie līgumi par salmu piegādi jaunajai bioetanola rūpnīcai. To Bauskas industriālajā parkā plāno būvēt Igaunijā reģistrēts uzņēmums, investējot aptuveni 150 miljonus eiro.

Industriālais parks kādreizējā lidlauka vietā Bauskā bija ieplānots jau pirms daudziem gadiem. Līdz šim gan tā bijusi pļava bez komunikācijām, kam investori gājuši ar līkumu. Otrdien, 25.septembrī, Bauskas novada domē tika parakstīts sadarbības memorands ar Igaunijā reģistrēto kompāniju ''Baltic Bioethanol'', kas topošajā parkā iecerējusi izveidot jaunās paaudzes bioetanola rūpnīcu.

“Pēdējo divu gadu laikā mēs esam izvērtējuši vairākas valstis un pētījuši, kāda ir salmu pieejamība šajās valstīs, un secinājuši, ka šeit tā ir gana laba. Gadā paredzēts saražot ap 50 000 tonnām bioetanola, kam nepieciešams ap 300 000 tonnām salmu,” stāsta ''Baltic Bioethanol'' vadītājs Karls Hornhofers.

“Notiek pakāpeniska pāreja no pirmās paaudzes biodegvielām uz otrās paaudzes biodegvielām. Šajā projektā mēs strādājam tieši ar otrās paaudzes biodegvielām. Tas nozīmē, ka šī biodegviela tiek iegūta nevis no pārtikas produktiem, bet biomasas,” norāda Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) vecākais investīciju projektu vadītājs Rolando Huapaija-Delgado.

Jaunajā ražotnē plānots ieguldīt aptuveni 150 miljonus eiro, un tās būšot vērienīgākās investīcijas Zemgalē pēdējo gadu laikā. Visa saražotā produkcija gandrīz 100% apmērā tikšot eksportēta.

“Nozīmīga tāpēc, ka šī ir lieliska iespēja mums uzlabot savu eksporta bilanci, jo mums eksporta rādītāju ziņā vēl ir, kur augt. Šī ir iespēja izlauzties pirmajiem šajā reģionā,” saka LIAA pārstāvis.

Bioetanola ražošanai nepieciešamos salmus uzņēmēji plāno iepirkt no vietējiem zemniekiem, kas līdz šim tos visbiežāk iearuši zemē.

Otrdien tika parakstīti arī pirmie četri līgumi. “Ja mēs neko nedarīsim, tad mums arī nekas nebūs. Un varbūt  šī ir viena iespēja  papildināt savus ienākumus, reizē pārdodot salmus, kas mums ir arī mazliet kā apgrūtinājums,” saka zemnieku saimniecības ''Beķeri'' īpašnieks Jānis Vackars.

Lai uzņēmēji varētu savas ieceres piepildīt, līgumi būs jānoslēdz ar aptuveni 300 labības audzētājiem. Projekts jau prezentēts ''Latraps'' kopsapulcē, tomēr vienprātības šajā jautājumā neesot.

“Lauksaimniekiem mūsu klimata apstākļos ir jārēķinās, ka gads no gada atšķiras. Tāpēc šobrīd zemnieki ļoti, ļoti uzmanīgi vērtē un seko līdzi gan projekta attīstības gaitai, gan līgumiem,” skaidro ''Latraps'' valdes priekšsēdētājs Edgars Ruža.

Ražošanu plānots uzsākt ap 2022.gadu, bet jau šomēnes Bauskas pašvaldība, investējot 3 miljonus eiro, pie industriālā parka uzsākusi ielas un komunikāciju izbūvi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti