Dienas ziņas

ZS un NATO karavīri palīdz dzīvnieku patversmei

Dienas ziņas

Lielā konkurence stimulē uzņēmuma izaugsmi

Uzņēmējdarbībā iesaistās jaunā paaudze

Bauskā biznesā arvien vairāk iesaistās jaunā paaudze

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Bauskā ražošanas uzņēmumus aizvien vairāk dibina jaunās paaudzes uzņēmēji. Par lielām ražotnēm viņi nesapņo, bet noieta tirgu ārzemēs, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas, meklē jau kopš uzņēmuma darbības sākuma. Lielākoties par uzņēmējiem gan kļūst pilsētas jaunieši, kuriem ir lielāka pieredze komunikācijā un mazāk aizspriedumu.

Nelielu  dizaina priekšmetu radīšana no koka ir Krišjāņa  Sondora trešais mēģinājums kļūt par uzņēmēju. Nelielais uzņēmums, kurā  visi pienākumi sadalīti starp Krišjāni un bērnības draugu,  reāli darbojas tikai apmēram gadu. Iesākums esot bijis grūts, bet pašreiz mēnesī saņemot jau ap simt pasūtījumu, galvenokārt no ASV.

"Mēs pat neesam bijuši ASV. Mūsdienu laikmetā tas viss ir izdarāms caur internetu. Mūsu pircēji savā ziņā iepērkas interneta veikalā, un mēs viņiem aizsūtām preci," teica SIA ''Daba Daba'' valdes priekšsēdētājs Krišjānis Sondors.

Par jau paveikto, kam veiksmes atslēga esot lūkošanās pāri Latvijas robežām, šogad iegūta balva konkursā ''Bauskas novada uzņēmējs''. Atvērt ražotni un veikalu citā valstī gan neplānojot, jo tad pieaugtu pašizmaksa.

"Mūsu nākotnes vīzija ir pāriet tikai uz savu produktu līnijas ražošanu. Nenodarboties ar pasūtījumu izpildi, tādā veidā attīstot savu brendu. Kā mērķtirgus joprojām tiks saglabāta ASV un Rietumeiropa," piebilda Sondors.

Šogad pirmoreiz Bauskā durvis vēris arī biznesa inkubators. Koprades telpā sastaptie jaunie uzņēmēji teic, ka lielas rūpnīcas izveide  neesot plānos, bet bez ārzemju klientiem gan neiztikt.

"Jā, protams, Latvija nav vienīgais noieta tirgus. Ir jādomā par ārzemēm, bet tas nav tā, ka vajadzīgi tikai lielie apjomi. Ar interneta starpniecību ļoti viegli var realizēt arī mazos apjomos," sacīja topošā uzņēmēja Māra Zvirgzde.

Līdzīgi kā visā Zemgalē interese par uzņēmējdarbību pieaug arī Bauskā. Tomēr, salīdzinot ar reģiona centru, Bauskā jauno uzņēmēju ir gandrīz trīs reizes mazāk.

"Tas sākās no socializācijas intensīvas, kas ir pilsētā. Ar atbalsta sistēmām un arī ar to, ka sabiedrībā ir lielāka tolerance attiecībā pret risku," teica Bauskas Biznesa inkubatora vadītājs Uldis Maniks.

Pašreiz Bauskas Biznesa inkubatorā ir 17 jauno uzņēmēju, no kuriem septiņiem jau izveidoti uzņēmumi. Lielākoties tie ir pilsētas jaunieši vecumā no 25-30 gadiem, kas ir draugos ar jaunajām tehnoloģijām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti