Bārtas upe piedzīvo tūrisma renesansi - uzņēmēji sarosījušies un piedāvā atpūtu neskartā dabā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pēdējo gadu laikā ap Bārtas upi sarosījušies tūrisma uzņēmēji, attīstās laivu tūrisms un vietas, kas piedāvā plašas iespējas atpūsties neskartas dabas tuvumā. Bārtas upe tika aktīvi izmantota atpūtai pie dabas padomju gados, tad pagājis laiks un lielās bāzes degradējās. Tagad „Laumas” un „Liepājas metalurga” bāzes nonākušas apņēmīgu cilvēku rokās. Bārtas upes tūrisma attīstību labvēlīgi ietekmē arī spēja sadarboties vietējām pašvaldībām, tūrisma uzņēmējiem un biedrībām.

Bārtas upe piedzīvo tūrisma renesansi
00:00 / 06:26
Lejuplādēt

Nācies gadiem vākt atstāto kultūras slāni, stāsta atpūtas bāzes „Ods” saimnieks Edgars Krūmiņš, kurš savulaik iegādājās bijušo „Liepājas metalurga” kempingu. Vēl tagad vietām atrodas kāds stikla gabals, kas paviz saules gaismā. Taču tagad tā jau ir sakopota vieta, kur sacelti koka namiņi pašā upes krastā ar komfortablu iekārtojumu mūsdienu cilvēkam, ir telšu vietas garām braucošajiem laivotājiem un citas iespējas. 

Krūmiņš uzsver, ka viņa bizness ir liela uzdrīkstēšanās, jo tajā nepieciešams ieguldīt lielus līdzekļus.

Saimnieks to drīzāk raksturo kā vaļasprieku. "Ļoti lēni ir iekustināt un atvest tūristu atpakaļ tur, kur viņš kādreiz bijis," saka Krūmiņš.

Atpūtas bāze „Ods” atrodas nomaļā un skaistā vietā, meža ielokā. Ir apzināti jāgrib meklēt klusumu un mieru pie upes, lai dotos uz šo vietu, saka saimnieks.  Bet piebraucamais ceļš ir labā stāvoklī un veiksmīgi izvietotas ceļa zīmes, lai objektu varētu atrast ikviens interesents.

Braucot tālāk Lietuvas virzienā, savulaik pie Bārtas upes atpūtas bāze piederēja arī uzņēmumam „Lauma”. Tagad par to nekas vairs neliecina, jo tur tapis jauns un mūsdienīgs kempings „Bārtas krasts”.

"Te bija tādi grausti un tādi džungļi! Cilvēki bija braukuši un gružojuši, situši logus ārā.

Nu, darbs bija šausmīgs, mežonīgs, lai palaistu to visu. Aptuveni divu gadu laikā mums tas izdevās - iztīrījām no krūmiem, kokiem. Parku izveidojām," par paveikto stāsta saimniece Gundega Lagzdiņa. 

Šī atpūtas vietai „Bārtas krasts” būs otrā sezona, bet rezervācijas notiek jau ātrāk, jo daudzi grib izmēģināt teltis, kur iespējams gulēt zem klajas debess, bet komfortablos apstākļos, vienlaikus vērojot Bārtas upes mierpilno tecējumu.   

Lagzdiņa stāsta, ka upe veido tīklu, jo cilvēki vienā vietā sāk laivot un pēc tam dodas tālāk pa upi. Un tā ir iespēja uzņēmējiem.

Mēs jau varam teikt, ka Bārtas upes reģions ir kļuvis pieprasīts un atpazīstams tūristiem, saka Grobiņas tūrisma nozares eksperts Raimonds Reinis, kurš koordinē arī laivošanas iespējas pašā Grobiņā un Ālandes upē. 

"Manuprāt, tas ir ļoti neapgāžams rādītājs, ka šai reģionā attīstās un veidojas jauni tūrisma uzņēmēji. Ir pieprasījums un veidojas attiecīgi piedāvājums, un par to ir ļoti liels prieks un lepnums," gandarīts ir Reinis.

Par pionieri un laivošanas tūrisma iesācēju Bārtas krastos noteikti var saukt Nīcas novada tūrisma uzņēmēju Turaidu Šēferu un viņa ģimenes uzņēmumu „Sofijas laivas”, kas tagad papildina tūrisma iespējas ar savām košajām piknika laivām. Vienu no tām apgleznojusi māksliniece Elita Patmalniece. Šēfers atceras, ka pirmsākumos nācies skaidrot, ka Bārtas upe nav nekāds novadgrāvis.

"Maz kurš zina, ka Bārtas baseins, respektīvi, pie ietekas un iztekas pati upe ir lielākā starp mazajām upēm Baltijā," stāsta Šēfers.

Tagad Šēfers, uzteicot pašvaldību un uzņēmēju spēju sadarboties, saka - upe pēc 15 gadu pārtraukuma piedzīvo savu renesansi.

"Man liekas, Bārta ir lielisks piemērs tam, kā attīstīt vidi sadarbojoties, jo, manuprāt, pie Bārtas ir lieliska sadarbība starp kempingiem, nomātājiem un pašvaldībām. Pilnīgi noteikti pašlaik notiek lielas lietas tādēļ, ka tūrisma operatori un uzņēmēji savā starpā perfekti sadarbojas," uzsver Šēfers.

Grobiņas, Rucavas, Priekules un Nīcas novadus vieno tieši upe, uzsver tūrisma eksperts Raimonds Reinis. Šajā nedēļas nogalē - 11. maijā - tur notiks vērienīgs laivošanas pasākums „Bārtas pumpurs”, ar kuru var radīt piesaisti reģionam.

Sacensību stafeti laivošanas svētkiem „Bārtas pumpurs” šogad pārņēmis Rucavas novads. Laivotājiem jāierodas piemēroti tērptiem - šoreiz gada tēma ir „Rucavas baltais.” Bārtas upes krastos var ne tikai nobaudīt Rucavas īpašo balto sviestu, bet tagad baudīt ievu ziedēšanas laiku, kur katrā upes līkumā var atrast pa kādai ievai un sajust tās īpašo smaržu. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti