Bargāk vērsīsies pret karteļu dalībniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Turpmāk bargāk vērsīsies pret tiem konkurences pārkāpējiem, kuri būs panākuši karteļa vienošanos, radot kaitējumu un paaugstinot cenu par 10%, ja vien netiks pierādīts pretējais, ceturtdien, 12.maijā, lēma Saeima, pieņemto galīgos grozījumus Konkurences likumā.

Patlaban likums paredz vien zaudējumu atlīdzināšanu cietušajām personām, nevis īpašus nosacījumus attiecībā uz karteļu gadījumiem.

Likuma grozījumi arī paredz, ka turpmāk uzņēmējiem būs jāmaksā valsts nodeva par Konkurences padomes (KP) izvērtējumu saistībā ar tirgus dalībnieku apvienošanos. Nodevas apmēru noteiks valdība. Tās apmērs tiks diferencēts pēc apvienošanās dalībnieku kopējā apgrozījuma.

Savukārt par tirgus dalībnieku nelikumīgu apvienošanos padome varēs uzlikt naudas sodu jaunajam tirgus dalībniekam vai izšķirošās ietekmes ieguvējam līdz 3% no tā pēdējā finanšu gada neto apgrozījuma. Līdz šim par šādiem pārkāpumiem varēja sodīt līdz 1400 eiro par katru dienu līdz pārkāpuma novēršanai.

KP turpmāk varēs sodīt ar naudas sodu arī par informācijas nesniegšanu lietas izskatīšanas laikā, nepilnīgas informācijas nekoriģēšanu noteiktajā termiņā, kā arī par nepatiesas vai maldinošas informācijas sniegšanu. Sods par šādiem pārkāpumiem būs līdz 1% no tirgus dalībnieku vai apvienības pēdējā finanšu gada neto apgrozījuma, bet ne mazāk kā 50 eiro katram. Personām, kuras nav tirgus dalībnieki vai apvienības, naudas sods būs no 50 līdz 1400 eiro apmērā, nosaka likuma grozījumi.

Tāpat noteikts, ka padome tirgus dalībniekiem varēs uzlikt piespiedu naudas sodu par tiesiskā pienākuma nepildīšanu. Soda apmēru nosaka līdz 5% no pēdējā finanšu gada vidējā vienas dienas neto apgrozījuma par katru dienu, bet ne mazāk kā 250 eiro par katru dienu līdz pienākuma izpildei.

Pēc tiesneša lēmuma vai ar datu subjekta piekrišanu, padome, izvērtējot attiecīgus pārkāpumus, turpmāk drīkstēs pieprasīt elektronisko sakaru komersantam atklāt un izsniegt saglabājamos datus. Tāpat, pamatojoties uz tiesneša lēmumu, padome varēs pieprasīt, lai kredītiestāde sniedz tās rīcībā esošās neizpaužamās ziņas.

Tāpat līdz ar izmaiņām paplašināts gadījumu skaits, kad tirgus dalībnieks var saņemt naudas soda samazinājumu. To varēs darīt, piemēram, ja tirgus dalībnieks pirmais iesniedz pierādījumus par citu karteļa vienošanās aizlieguma pārkāpumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti