Rīta intervija

Kārlis Šadurskis par OECD pētījumu, Latvijas izglītības sistēmu un tās uzlabojumiem

Rīta intervija

Mārtiņš Tols par kultūras ēku rekonstrukciju, uzturēšanu un nākotni

Sociālo lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča par sociālo iemaksu slieksni

Barča par sociālo iemaksu slieksni: Esam atmodušies un sapratuši kļūdas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Komentējot ieceri atteikties no plāna nākamgad ieviest sociālo iemaksu slieksni, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča  (Zaļo un zemnieku savienība) intervijā Latvijas Radio pauda, ka politiķi nu ir atmodušies un sapratuši kļūdas.

“Kļūdas ir jāatzīst un likumprojekti jāsakārto maksimāli korekti. (..) Nav mūsu komisijas kompetences jautājums arī mikrouzņēmumi, bet mēs arī šo jomu centušies apgūt un, manuprāt, ne slikti apguvuši. Tā mums arī ir liela mācību stunda,”  sacīja Barča.

Viņa arī pauda, ka “visi kopā esam atmodušies un sapratuši, ka tagad nu ir lielas briesmas”. Esot pieļauts daudz kļūdu, un īsti nav skaidrs, kā rīkoties tālāk.

Turklāt šajā gadījumā ir pamatots jautājums par politisko atbildību, atzina deputāte.

Taujāta, vai valdība ir pietuvojusies kādam bīstamajam slieksnim, viņa to noliedza: “Domāju, ka nē. “Vienotība” vēl vairākus jautājumus pārdomās. Vēl ir laiks līdz 22.decembrim, un es ticu, ka mēs šo jautājumu sakārtosim.”

Savukārt gadījumā, ja neizdosies vienoties, tad spēkā stāsies 2015.gadā ieplānotā norma par sociālo iemaksu minimālo slieksni.

Jau ziņots, ka mikrouzņēmumu nodokļa izmaiņas bijis viens no vairāk apspriestajiem jautājumiem pēdējos pāris gados, tostarp nākamā gada budžeta izstrādes un skatīšanas laikā. Budžeta skatīšanas dienā piketā pie Saeimas nama pulcējās vairāk nekā 200 cilvēki, kas iebilda pret mikrouzņēmumu nodokļa režīma pakāpenisku likvidēšanu. Saeima gan noraidīja priekšlikumu ilgāk saglabāt "mikronodokli".

Tāpat lielu, īpaši mazo uzņēmēju, neapmierinātību raisījis lēmums no nākamā gada pakāpeniski ieviest minimālo sociālo iemaksu slieksni. To plānots attiecināt arī uz mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem. Tiesa, mikrouzņēmumu nodokļa likmi līdzšinējo 9% vietā nākamgad bija paredzēts samazināt līdz 5% no apgrozījuma.

Taču Valsts prezidents atgriezis Saeimai otrreizējai caurlūkošanai Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumus. 7.decembrī, koalīciju veidojošās partijas paziņoja, ka konceptuāli vienojās atteikties no plāna nākamgad ieviest sociālo iemaksu slieksni, bet tā vietā palielināt mikrouzņēmumu nodokļa likmi no pašreizējiem 9% līdz 15%. Tiesa, "Vienotības" Saeimas frakcija nostājās pret iepriekš pieņemto lēmumu atcelšanu.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti