Rīta Panorāma

Drošība uz ceļa. Tehniskā apskate pandēmijas laikā

Rīta Panorāma

"Bīstami nezināt" - HIV klātbūtne Latvijā. Skype saruna ar Andri Veiķenieku

Intervija ar FKTK priekšēdētāju Santu Purgaili

Banku uzraugs: Uzlabotais regulējums ļaus bankām pašām noteikt riska limitu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Tuvāko mēnešu laikā gaidāmas vēra ņemamas izmaiņas, kas ļautu bankām ieviest riskos bāzētu pieeju klientu izvērtēšanai. Tas ļaušot bankām pašām noteikt riska limitu, intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” pastāstīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja Santa Purgaile.

Šī gada pirmajā pusē FKTK strādāja pie rokasgrāmatas izveides, lai padarītu saprotamāku regulējumu bankām. Tā joprojām tiekot pilnveidota. Tiesa, tās izstrādes gaitā secināts, ka vēl ir virkne lietu, kas būtu jāprecizē vai jāmaina normatīvajā regulējumā un dažos likumos.

Tas nav tikai jautājums par uzraugu, bankām un klientiem, šis jautājums ir daudz plašāks. Tāpēc ir tapis 20 punktu plāns, norādīja Purgaile.

“Ar jauno pieeju mēs gribam, lai bankām pašām ir iespēja izvērtēt, vai tas ir augsts vai zems risks, vai šo risku banka spēj vadīt,” skaidroja FKK vadītāja.

Pilnveidotais regulējums ļaušot bankām pašām noteikt riska limitu. “Piemēram, līdz 10 000 eiro mēs neskatīsim [katru klientu], jo mums ir pietiekoši labi izveidotas iekšējās kontroles sistēmas gadījumā, ja kāds vēlēsies izmantot banku sistēmu negodprātīgi, tad mūsu sistēmas izķers,” skaidroja banku uzrauga vadītāja.

Viņas skatījumā, gadu pēc tā, kad Latvija saņēma pozitīvo ziņu par to, ka Latvija nav iekļauta finanšu sektora “pelēkajā sarakstā”, vajadzētu stabilizēt situāciju. “Tas nozīmē, ka līdz nākamā gada februārim vismaz viss tas, kas atkarīgs no manis vadītās institūcijas, noteikti ir jāizdara. Ir vēl pāris citu likumu, kas jāmaina,” skaidroja Purgaile.

Viņa norādīja, ka tuvāko mēnešu laikā gaidāmas vērā ņemamas izmaiņas, kas ļautu bankām ieviest riskos bāzētu pieeju. Tiesa, punktu šajā procesā varētu pielikt nākamā gada vidū vai nogalē.

Tāpat Purgaile vērsa uzmanību, ka ļoti daudz problēmu rodas tajā, ka pietrūkst komunikācijas. Problēma jau nav tā, ka jāuzdod jautājums, – vajag paskaidrot klientam, kāpēc jautājums tiek uzdots. Normālu klientu apkalpošanu neviens šobrīd nav ierobežojis vai atcēlis.

KONTEKSTS:

Par sarežģījumiem ar kontu atvēršanu ārvalstu uzņēmumiem sāka runāt investori pēc tam, kad, sekojot “finanšu sistēmas kapitālajam remontam”, bankas ieviesa stingras prasības naudas atmazgāšanas novēršanai. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") nesen atzina, ka Latvijas finanšu sektorā būtu jāizbeidz tikai meklēt "melno naudu" un vairāk jādomā par banku sektora attīstību.  

Latvijas Bankas vadītājs Mārtiņš Kazāks atzinis, ka bankas un uzraugošās institūcijas cīņā ar "netīro naudu" ir iebraukušas otrā grāvī un pašlaik nevis ķer blēžus, bet apgrūtina dzīvi arī godīgiem uzņēmējiem, un tas nav pieļaujami.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) kopā ar Latvijas Finanšu nozares asociācijas pārstāvjiem pārskata normatīvos aktus, lai saprastu turpmāk darāmo darbu sarakstu – kas būtu maināms valdības noteikumos un arī likumos, septembra beigās atzina FKTK vadītāja Santa Purgaile. Viņa gan vienlaikus veltīja kritiku bankām par to attieksmi pret uzņēmumiem, norādot, ka klientu apkalpošanas standartu neviens nav atcēlis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti