Banku uzraugs piemēro 0,65 miljonu eiro sodu «Citadeles bankai»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) par pārkāpumiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) jomā piemērojusi 647 070 eiro sodu AS "Citadele banka", informēja FKTK.

FKTK skaidroja, ka komisija 2018. gadā bankā veica regulāro klātienes pārbaudi, kuras laikā konstatēts, ka iekšējās kontroles sistēmā NILLTPFN jomā bija atsevišķi trūkumi. Banka nebija nodrošinājusi savai darbībai un klientiem piemītošo noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas risku pārvaldīšanai pietiekamu atsevišķu iekšējās kontroles sistēmas komponenšu darbību. Piemēram,

  • atsevišķos gadījumos nebija ieguvusi un dokumentējusi pamatojošu informāciju par klienta patieso labuma guvēju;
  • atsevišķos gadījumos nebija pievērsusi pietiekamu uzmanību klientu veiktajiem sarežģītiem, savstarpēji saistītiem darījumiem un nebija ieguvusi klientu saimniecisko darbību pamatojošus dokumentus;
  • atsevišķos gadījumos nebija nodrošinājusi savlaicīgu un kvalitatīvu klienta izpētes veikšanu un tās dokumentēšanu, kā arī nebija savlaicīgi lēmusi par darījuma attiecību ar klientu izbeigšanu, ja nav bijis iespējams veikt klienta padziļināto izpēti.

FKTK un banka ir noslēgušas administratīvo līgumu par 2018. gadā FKTK veikto bankas darbības pārbaudi, abām pusēm vienojoties par nepieciešamo pasākumu veikšanu NILLTPFN jomas tālākai pilnveidei.

Banka izstrādājusi NILLTPF riska pārvaldīšanas iekšējās kontroles sistēmas pilnveides pasākumu plānu iekšējās kontroles sistēmas NILLTPFN jomā pilnveidei un efektivitātes nodrošināšanai. Pasākumu plānā noteiktais bankai jāievieš līdz 2020. gada 31. decembrim. 

Vienlaikus FKTK bankai piemērojusi soda naudu 647 070 eiro apmērā par pārkāpumiem NILLTPFN jomā.

FKTK, nosakot soda naudas apmēru, ņem vērā, to, ka līguma noslēgšanas brīdī banka jau ir veikusi daļu no pasākumu plānā noteiktajiem pasākumiem,

piemēram, "KYC Kompetences centra" izveide, dokumentācijas un IT sistēmu turpmāka uzlabošana, papildu personāla piesaiste NILLTPFN jomā, kā arī ir uzsākusi pasākumus klientu bāzei piemītošā NILLTPF riska mazināšanai.

Banka apņēmusies 2020. gadā iekšējās kontroles sistēmas stiprināšanai NILLTPFN jomā veikt finanšu līdzekļu ieguldījumu 2 335 000 eiro apmērā.

Saskaņā ar Finanšu nozares asociācijas datiem "Citadeles banka" 2019. gada beigās pēc aktīvu apjoma bija ceturtā lielākā banka Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti