Banku uzraugs «Pasta bankai» piemēro 305 000 eiro sodu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) piemērojusi AS "Latvijas pasta bankai" soda naudu 305 000 eiro apmērā par konstatētajiem pārkāpumiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā, informēja FKTK.

Nosakot "Latvijas pasta bankai" piemērojamo soda naudas apmēru, FKTK ņēma vērā tās finanšu rādītājus, kā arī to, ka banka ir atzinusi pārbaudēs konstatētos trūkumus un apņēmusies veikt nepieciešamos pasākumus to novēršanai un iekšējās kontroles sistēmas pilnveidošanai.

Administratīvās lietā FKTK veica arī pārbaudi par vairākiem klientiem, kuri, kā minēts publiski pieejamajā Moldovas Nacionālās bankas pētījumā (Kroll report), veikuši darījumus ar mērķi iegūt kontroli pētījumā minētajās Moldovas bankās 2012.-2013.gadā.

FKTK un "Latvijas pasta banka" noslēguši administratīvo līgumu, ar kuru banka apņemas novērst FKTK pārbaudēs konstatētos trūkumus iekšējās kontroles sistēmas darbībā un Kredītiestāžu likuma un Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas likuma un tiem pakārtoto normatīvo aktu ievērošanā. Administratīvajā līgumā puses ir vienojušās par turpmākajiem pasākumiem, ko banka apņemas noteiktajos termiņos pilnībā izpildīt, lai pilnveidotu iekšējās kontroles sistēmu un stiprinātu tās darbības efektivitāti.

Noslēgtais administratīvais līgums nosaka bankai pienākumu izvērtēt iekšējas kontroles sistēmu atbilstību normatīvo aktu prasībām, nodrošināt visu klientu apkalpošanas procesā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas prasību izpildē iesaistīto struktūrvienību darbinieku apmācību, kā arī citus pienākumus.

Tāpat bankai, ņemot vērā FKTK pārbaudē konstatēto, ir jāizvērtē tās par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu atbildīgā valdes locekļa atbilstība ieņemamajam amatam.

FKTK sola uzraudzīt, vai banka administratīvajā līgumā noteiktajos termiņos un apjomā pilda tai līgumā noteiktās saistības.

Saskaņā ar aģentūras LETA arhīvu, "Latvijas pasta bankas" akcionārs ir SIA "Mono". Savukārt "Mono" īpašnieki ir Mihails Uļmans (58,1%), Aleksandrs Plotkins (24%), Kajems Biomins (17,9%).

Banka šogad palielināja pamatkapitālu par vienu miljonu eiro līdz 13 miljoniem eiro. Pamatkapitāla palielināšana nostiprina bankas kapitāla bāzi un garantē stabilu darbību, skaidro kredītiestāde.

Pēc Latvijas Komercbanku asociācijas datiem, 2015.gada trešā ceturkšņa beigās "Latvijas pasta banka" bija pēc aktīviem viena no mazākajām bankām, proti, 19.lielākā banka no kopumā 24 bankām, par kurām asociācija apkopo datus.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti