Dienas notikumu apskats

Sarunās par OIK reformu iezīmējas vairāki iespējamie risinājumi

Dienas notikumu apskats

Baltijas valstu līderi uzstāj pret nākamā ES daudzgadu budžeta sarukšanu

Banku uzraugs: Pārmetumi «ABLV Bank» balstīti uz pagātnes notikumiem

Banku uzraugs: Pārmetumi «ABLV Bank» balstīti uz pagātnes notikumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pārmetumi "ABLV bankai" ir balstīti uz pagātnes notikumiem, taču pēdējos divos gados naudas atmazgāšanas novēršanas jomā ir daudz uzlabojumu, piektdien, 16. februārī, sacīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītājs Pēters Putniņš.

Šobrīd komisija padziļināti pēta ASV Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas ziņojumu ar priekšlikumu noteikt sankcijas ABLV bankai par naudas atmazgāšanas shēmām.

Pagaidām nekādi ierobežojumi no komisijas puses bankai nav uzlikti. Pašas komisijas nolaidību banku uzraudzībā Putniņš noraidīja.

Īsumā:

  • FKTK: "ABLV Bank" šobrīd maksā par veciem grēkiem
  • FKTK: Trūkumi un nepilnības, kas agrāk bija bankas darbībā, nu ir novērsti
  • Vēl notiek padziļināta "ABLV Bank" darbības pētīšana
  • Nav pierādījumu par naudas atmazgāšanu
  • "ABLV Bank" klientiem, kam ir VISA kartes, ierobežotas iespējas tās izmantot
  • Ietekmēta ASV dolāru plūsma caur banku

Pēdējos gados daudz darīts, lai novērstu agrākās nepilnības

Putniņš piektdien sasauktā preses konferencē teica, ka ASV Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas jeb FinCEN ziņojums ar pārmetumiem bankai par naudas atmazgāšanu, tostarp palīdzot Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, ir balstīts uz pagātni, kas tagad bankai atmaksājusies.

Pēcāk paziņojumiem medijiem Putniņš paskaidroja, ka pēdējos gados gan ir notikušas lielas pārmaiņas. "Tomēr pēdējos divos gadus no FKTK puses ir veikts ļoti liels korektīvais darbs šajā bankā. Sodi par attiecīgajiem pārkāpumiem "ABLV bankai" ir bijuši lielākie nekā līdz šim jebkad Latvijā," sacīja Putniņš. "Ieguldījumi, ko esam prasījuši šīs bankas iekšējās kontroles sistēmu uzlabošanai, kopsummā ir gandrīz 20 miljoni eiro. Un pirmā vienošanās ar banku par nepilnību novēršanu ir izpildīta. Tāda sadarbības precedenta iepriekš nav bijis. Tas, kas ir noticis šogad, tā lielā mērā ir pagātne, kas ļoti ietekmējusi bankas pašreizējo likteni. Tā ir vēsturiskā mantojuma atbalss. To vienmēr bankām atgādinām - reputācijas risks šādos gadījumos transformējas konkrētā materiālā riskā. Tas mums visiem ir jāņem vērā," norādīja komisijas vadītājs.

Putniņš teica, ka turpmākās pāris nedēļas komisija analizēs FinCEN ziņojumu, lai lemtu par kādām tālākām darbībām. Daļa ziņojuma komisijai neesot skaidra.

Tomēr viņš neprecizēja, kas tieši ir neskaidrs.

"Pašreizējās darbības divās daļās būtu jānodala. Pirmkārt, viena lieta ir apstākļu noskaidrošana, Otra lieta ir saistīta ar ikdienas darbu, palīdzot stabilizēt. Uzrauga loma nav tikai represīvā funkcija. Tā ir mazākā daļa. Galvenais uzdevums ir stabilitāte tirgū un noguldītāju intereses. Tas ir primārais," sacīja Putniņš.

Nav pierādījumu par naudas atmazgāšanu

Saistībā ar Ziemeļkorejas lietu viņš atgādināja, ka FKTK pērn lēma, ka ABLV nav tieši pārkāpusi Ziemeļkorejai noteiktās sankcijas, taču ASV likumdošana šajā ziņā atšķiras. “Tā problēma ir tāda, ka ASV netiek izšķirts starp pastarpinātu sankciju pārkāpumu un tiešu sankciju pārkāpumu. Jebkurā gadījumā, lai vai kur banka atrastos pārkāpumā, kurš kaut kur vēlāk jebkurā brīdī ir rezultējies aizdomās vai reālā pārkāpumā, tas tiek uzskatīts par sankciju pārkāpumu. Viņu normatīvajā vidē šāda atšķirība netiek pieļauta,” pauda Putniņš.

Viņš gan atzina, ka naudas atmazgāšanas novēršanā darbs vēl nav galā.

"Tas, ka bankas vadība būtu ļaunprātīgi virzījusi banku mērķtiecīgi naudas atmazgāšanas centra virzienā - man tādu pierādījumu nav,"

sacīja Putniņš.

Tomēr bažu par iespējamu ASV vēršanos pret citām Latvijas bankām neesot. Savukārt saistībā ar ziņojumā minēto Latvijas amatpersonu kukuļošanu Putniņš pauda pārliecību, ka viņa vadītajā iestādē korupcijas riski nepastāvot. “Mums nav nekādas informācijas par šo. Attiecībā uz mūsu organizāciju, šāda problēma nepastāv. Pierādījums tam ir ziņojumā minētā rindkopa par to, ka FinCEN novērtē komisijas darbu pēdējā laikā. Tas ir apliecinājums tam, ka korupcijas riski attiecībā uz komisiju nepastāv,” norāda FKTK vadītājs.

No komisijas puses bankas darbībai nekādu ierobežojumu nav. Putniņš gan aicināja banku komunicēt ar sabiedrību un saviem klientiem, lai būtu skaidrs, kā FinCEN ziņojums ietekmē bankas darbību.

Darījumi ar ASV dolāriem ierobežoti

Tikmēr bijušais “Krājbankas” prezidents un Banku augstskolas prorektors Andris Nātriņš  atzīst – par naudas atmazgāšanas riskiem ASV Latviju brīdinājusi pēdējos 16 gadus, turklāt izrādījušas iecietību. "ASV uzraudzības institūcijas ir devušas laiku, devušas iespēju pārskatīt šo sistēmu pakāpeniski. Tas, ko mēs nekad neesam zinājuši un neuzzināsim, mēs tikai kaut kādā brīdī pienākam pie atziņas, ka kaut kad brīdis iestājies, kad šis laiks ir izsmelts. Šobrīd man ļoti izskatās, ka laiks ir beidzies," norādīja Nātriņš.

Eksperts atzīst – publicētais ziņojums  neliecina, ka Latvijā būtu vāja banku uzraudzības sistēma. Nesen tā demonstrējusi savu spēku, slēdzot naudas atmazgāšanā vainoto “Trasta komercbanku”. Nātriņš gan piebilst  – pat ja ASV vēl nav ieviesusi tiešas sankcijas, piesardzīgākas sadarbībā ar "ABLV bank" kļūs tās partnerorganizācijas, apgrūtinot ierasto operāciju veikšanu.

Tikmēr ABLV banka jau saskārusies ar ASV ziņojuma sekām.

Vairāk nekā 1600 bankas klientu ir ierobežotas darbības ar VISA norēķinu kartēm. Bankai ir ierobežoti arī citi darījumi, kur iesaistīti ASV dolāri.

"Kā jau bija paredzēts pēc šādiem paziņojumiem, kas nāk no ASV – tie ir darījumi ar dolāriem, gan izejošie maksājumi dolāros, skaidrās naudas izdošana ir apturēta, konvertācijas un vēl daži specifiskāki darījumi.Viss ir par un ap dolāriem. Par eiro nav runa. Protams, mēs tāpat turpinām darbu visās frontēs, skaidrojot savu situāciju," sacīja ABLV grupas komunikāciju vadītājs Artūrs Eglītis.

Banka cer atspēkot ASV puses pārmetumus un noliedz pārkāpumus, uzskatot, ka ASV institūcijas ziņojums ir balstīts pieņēmumos.

KONTEKSTS:

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija rosinājusi "ABLV Bank" piemērot sankcijas par to, ka tā organizējusi naudas atmazgāšanas shēmas, kas palīdzējušas finansēt Ziemeļkorejas ballistisko raķešu programmu un arī liela apjoma nelegālās aktivitātes Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. ASV institūcija arī paudusi, ka Latvijā trešās lielākās bankas vadība izmantojusi kukuļošanu, lai ietekmētu Latvijas amatpersonas, tādā veidā mazinot draudus savam biznesam.

Bankas vadība noliedz izskanējušos apgalvojumus, uzsverot, ka ir ieguldījusi lielus līdzekļus operāciju drošībai un atbilstībai likumam, kā arī norāda, ka jau sadarbojas ar ASV, lai tās pārskatītu savus priekšlikumus par sankcijām.

"ABLV Bank" gan nav vienīgā Latvijas banka, kura nonākusi FinCEN uzmanības lokā. Pēdējo 16 gadu laikā iestāde tiešu valdību iesaisti naudas atmazgāšanā konstatējusi piecās valstīs un 21 finanšu iestādē. Trīs no tām darbojušās Latvijā – "ABLV Bank", "Multibanka" un pirms vairākiem gadiem likvidētā "VEF banka''.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti