Banku uzraugs nosaka darbības ierobežojumus «Trasta komercbankai»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) piektdien, 22.janvārī, ir pieņēmusi lēmumu noteikt AS "Trasta komercbanka" darbības ierobežojumus, aizliedzot veikt debeta operācijas jebkurā valūtā, tai skaitā ar internetbanku, bankomātiem un skaidrā naudā klientiem par summu, kas pārsniedz 100 000 eiro vienam noguldītājam, informē FKTK.

Bankai ir pienākums nodrošināt, ka klienti šo ierobežojumu laikā var brīvi rīkoties - pārskaitīt vai izņemt skaidrā naudā - ar summu līdz FKTK noteiktajam ierobežojumu apmēram - 100 000 eiro.

93% bankas klientu naudas līdzekļi bankā nepārsniedz šo limitu, un FKTK noteiktie ierobežojumi tos neietekmēs. Šie ierobežojumi neattieksies uz naudas līdzekļiem, kas klientu kontos tiks ieskaitīti pēc FKTK lēmuma pieņemšanas dienas, uzsver FKTK.

Lēmumu par ierobežojumiem FKTK pieņēmusi, jo uzraudzības procesā netika panākts atbilstošs progress vairāku svarīgu bankas darbības jomu sakārtošanā - kapitāla palielināšanā, bankas darbības attīstības stratēģijas un iekšējās kontroles sistēmas pilnveidē.

Tāpat ņemts vērā fakts, ka bankas lielākajiem akcionāriem ar būtisku līdzdalību - Igoram Buimisteram un Ivanam Fursinam - FKTK jau ir izteikusi brīdinājumu par nespēju veikt Kredītiestāžu likumā akcionāriem ar būtisku līdzdalību noteikto pienākumu.

"Bankai bija dots laiks risināt konkrētos jautājumus, lai pilnveidotu savu darbību. Banka to nav spējusi izdarīt samērīgos termiņos, tāpēc uzraugs izmanto arī citus Kredītiestāžu likumā paredzētos instrumentus - šajā gadījumā noteikt bankai darbības ierobežojumus," norāda FKTK priekšsēdētājs Kristaps Zakulis.

Bankai noteiktie ierobežojumi stājas spēkā ar lēmuma pieņemšanas dienu un ir spēkā līdz nākamajam FKTK lēmumam. Ierobežojumi attiecas arī uz kredītiestāde filiāli Kiprā.

Banka turpina darbu ikdienas režīmā, sniedz pakalpojumus un pilda saistības pret klientiem, ievērojot FKTK noteiktos ierobežojumus. Tāpat pašlaik banka turpina strādāt pie iepriekšminēto procesu sakārtošanas, tajā skaitā pie potenciālā investora piesaistes.

Banka šo lēmumu var apstrīdēt FKTK vai pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no dienas, kad lēmums ir paziņots adresātam, taču pārsūdzēšana neaptur tā izpildi.

Banka paziņojumā medijiem norāda, ka tā strādā, lai novērstu FKTK konstatētos trūkumus bankas darbā. Sekojot FKTK rekomendācijām un prasībām, banka jau esot būtiski mainījusi savu iekšējo struktūru, padziļinājusi kontroles, pilnveidojusi komandu un apstiprinājusi jaunu biznesa modeli.

"Neskatoties uz to, ka pārmaiņu process nav ātrs, "Trasta komercbanka" darīs visu, lai stabilizētu savu darbību," paziņojumā norāda bankas pārstāvji un piebilst - tuvākā mēneša laikā "Trasta komercbanka" nāks klajā ar informāciju par jaunu bankas investoru.

Latvijas Televīzijas raidījums "de facto" pirms nepilnas nedēļas vēstīja, ka Ekonomikas policijas kratīšanas "Trasta komercbankā" saistītas ar naudas atmazgāšanas shēmu, Krievijā par rubļiem iepērkot vērtspapīrus un nekavējoties tos pārdodot caur Eiropas bankām, tā klientu naudai palīdzot nogult "ofšoros". Tādu pašu shēmu ASV banku uzraugi izmeklē attiecībā pret “Deutsche Bank”, pērnajā oktobrī izraisot starptautisku skandālu.

Ekonomikas policijas izmeklēšana sākās ar divu Trasta komercbankas privātbaņķieru aizturēšanu. Raidījumam “De facto” zināms, ka kratīšanās pie abiem privātbaņķieriem policija izņēmusi kodu kalkulatorus, dokumentus un e-pasta sarakstes, kā arī bankas darbinieku seifos atrasts liels daudzums skaidras naudas. Cik — to tāpat kā citas detaļas Ekonomikas policija neatklāja.

Tāpat ziņots, ka "Trasta komercbanka" pērn deviņos mēnešos strādāja ar 2,44 miljonu eiro zaudējumiem, bet grupas zaudējumi bija 4,37 miljoni eiro, teikts neauditētajā bankas finanšu pārskatā. 

Pērn trešā ceturkšņa beigās "Trasta komercbanka" bija 13. pēc aktīviem lielākā banka Latvijā, ziņo LETA.

2015.gada trešajā ceturksnī bankas aktīvi bija 524,9 miljoni eiro, kas ir par 56,21 miljonu eiro mazāk nekā 2014.gada noslēgumā. Trešā ceturkšņa beigās piesaistīto noguldījumu apjoms sasniedza 435,67 miljonus eiro, bet bankas kredītportfelis bija 98,98 miljoni eiro, iepriekš vēstīja LETA.

"Trasta komercbankas" lielākais akcionārs ir Igors Buimisters. Saskaņā ar FKTK sniegto informāciju personas, kurām ir būtiska līdzdalība bankā, ir Buimisters (no 33% līdz 50%) un Ivans Fursins (netiešā ceļā iegūta līdzdalība no 20% līdz 33%).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti