Rīta intervija

NMPD vadītāja Liene Cipule par jauno dienesta politikā un tās problēmām

Rīta intervija

Intervija ar PLECS vadītāju Līvu Fomrāti

FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš par "ABLV" pašlikvidāciju, Latvijas banku tirgu

Banku uzraugs: «ABLV Bank» pašlikvidācijas kontrole būs pārbaudījums bankas valdei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Uzraugot “ABLV Bank” pašlikvidācijas procesu, informācija par aizdomīgiem darījumiem tiks nosūtīta Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam, savukārt, pamanot noziedzīgu nodarījumu pazīmes, tas būs tiesībaizsardzības iestāžu darbs, intervijā Latvijas Radio norādīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

FKTK apņēmusies kontrolēt “ABLV Bank” pašlikvidāciju: “Tas nozīmē, ka visām bankas struktūrām, klientiem, naudām tiek iziets cauri daudz rūpīgāk nekā tad, kad banka bija darbojošās stāvoklī. Mēs redzēsim noziedzīgās naudas apjomu, jo neviena izmaksa nevar būt apšaubāma.” Apkopoto informāciju par aizdomīgiem darījumiem FKTK nodos Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam.

Pilnībā pašlikvidācijas kontroles mehānismu plānots izstrādāt vasaras laikā.

Bankas likvidatori esot nolīguši neatkarīgu ekspertu – “Ernst & Young” Polijas nodaļu. Tāpat paredzēts piesaistīt izmeklējošo grāmatvežu firmu, kas varētu palīdzēt “Ernst & Young”.

Putniņš pauda, ka tas būšot liels pārbaudījums bankas valdei. “Ja tur parādīsies noziedzīgu nodarījumu pazīmes vai kas tamlīdzīgs, protams, (..) tas viss tālāk ir mūsu tiesībaizsardzības iestāžu darbs vērtēt šis situācijas,” viņš piebilda.

Banku uzraugs arī atzina, ka pieredze ar “Trasta komercbanku” lielā mērā bija iemesls atļaut “ABLV Bank” pašlikvidāciju. ““Trasta komercbanka” ir piemērs tam, kā piespiedu likvidācija pāraug maksātnespējā, cik ierobežotas ir iespējas īstenot kontroli,” viņš skaidroja.

 KONTEKSTS:

„ABLV Bank” akcionāri ārkārtas sapulcē februārī pieņēma lēmumu par pašlikvidāciju pēc reputācijas problēmām, ko komercbanka piedzīvoja pēc tam, kad ASV paziņoja par  „ABLV Bank” iespējamu iesaisti naudas legalizēšanas shēmās. „ABLV Bank” marta sākumā FKTK iesniedza pašlikvidācijas plānu. Iesnieguma projektu sagatavoja bankas akcionāru sapulces ievēlētie likvidatori. Plānu FKTK akceptēja 12.jūnijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti