Banku uzraugs: «ABLV Bank» pašlikvidācija - finansiāli iespējams variants

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) vēl vērtē, vai atļaut “ABLV Bank” pašlikvidāciju, bet pašlaik izskatās, ka tas ir pilnīgi iespējams variants no finansiālās puses, piektdien, 2.martā, medijiem norādīja Noregulējuma un garantiju fonda daļas vadītāja Jeļena Ļebedeva.

Viņa norādīja - arī publiski izskanējusi informācija, ka banka ir ļoti likvīda, tagad tā izstrādā likvidācijas plānu, kas jāiesniedz FKTK piecu dienu laikā pēc akcionāru lēmuma par pašlikvidēšanos.

Termiņš ir pirmdien, 5.martā, un FKTK lēmuma pieņemšanai izvērtēs šo plānu, bet pašlaik tas izskatās pēc iespējamā varianta, atzina Ļebedeva.

“ABLV” akcionāri pirmdien, 27. februārī, ārkārtas akcionāru pilnsapulcē pieņēma lēmumu par pašlikvidāciju. Bankas vadība nolēma, ka likvidācijas procesu vadīs maksātnespējas administrators Elvijs Vēbers. Par likvidatoriem izraudzīti arī divu “ABLV Bank” grupas uzņēmumu vadītāji - finansists Andris Kovaļčuks, kurš ilgu laiku darbojies nekustamo īpašumu nozarē un ir "ABLV" grupas uzņēmuma “New Hanza Capital” valdes priekšsēdētājs, savukārt finanšu konsultants Arvīds Kostomarovs vada “ABLV Bank” meitasuzņēmumu “ABLV Corporate Finance”.

KONTEKSTS:

"ABLV Bank" problēmas publiski izskanēja 13.februārī, kad ASV paziņoja par "ABLV Bank" iespējamu iesaisti naudas legalizēšanas shēmās, pēc kā bankai radās grūtības.  Naktī uz 24.februāri FKTK pieņēma lēmumu, ka “ABLV Bank” ir iestājusies noguldījumu nepieejamība. Eiropas Centrālā banka (ECB) paziņoja, ka "ABLV Bank" tiks likvidēta, un tās glābšana nav sabiedrības interesēs. "ABLV Bank"  ārkārtas akcionāru pilnsapulce 26. februārī pieņēmusi lēmumu par pašlikvidāciju.

Likumā paredzēto garantēto atlīdzības izmaksu par noguldījumiem līdz 100 000 eiro nodrošinās banka “Citadele” no 3.marta, naudu šo noguldījumu izmaksai nodrošināja pati “ABLV Bank”.

Tikmēr ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija ("FinCEN") 2.martā publicējusi 20 dažādus dokumentus "ABLV Bank" lietā, tomēr tajos nav atklāti pierādījumi bankai izvirzītajiem pārmetumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti