Panorāma

Pieaug vīlušos vēlētāju skaits

Panorāma

Divi Pēri Ginti vienā nedēļā

Banku rekordlielā peļņa nebūs ilgu laiku

Banku rekordpeļņa nebūs ilgstoša

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Šā gada deviņos mēnešos Latvijā strādājošās bankas piedzīvojušas teju rekordpeļņu kopš ekonomiskās krīzes laikiem, taču šādus augļus ilgi baudīt nebūs lemts. Turpmāk peļņas izaugsme vairs nebūs tik strauja, turklāt daudzām bankām, kuras līdz šim apkalpoja nerezidentus, būs nopietni jādomā – ar ko pelnīt turpmāk. 

Šogad deviņos mēnešos Latvijas strādājošo banku peļņa bija teju 374 miljoni eiro. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, tā augusi par aptuveni 19%.

Eksperti norāda - tik lielu peļņu nodrošināja ne tikai klasiskais banku bizness, bet gan vienreizējs darījums, kurā maksājumu karšu nodrošinātājs VISA izpircis no Eiropas bankām sava uzņēmuma akcijas.

“Jāatzīmē, ka šogad pirmajā pusgadā bija vienreizējs efekts no VISA akciju pārdošanas. Tas ietekmēja kopējo peļņu. Ja izslēdz šo vienreizējo efektu, tad praktiski būtu vērojams peļņas sarukums, ja salīdzina ar iepriekšējo gadu,” skaidro Finanšu un kapitāla tirgus komisijas statistikas un analīzes daļas vadītāja Irina Ivanova.

Pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas aplēsēm, Latvijas banku gadījumā VISA darījuma ietekme mērāma pat 20% no šī perioda peļņas. Taču līdz ar iestāšanos OECD un daudz striktāku klientu izvērtēšanu būtiski samazinājušies nerezidentu apkalpošanas apjomi - īpaši no Krievijas un NVS valstīm. Tāpēc tuvākajos gados banku peļņas pieauguma rādītāji nebūs tik strauji. Savukārt daudzām nerezidentus apkalpojošajām bankām būs jāmeklē jaunas nišas.

“Mums ir liela infrastruktūra. Puse no bankām orientējas uz sadarbību ar ārvalstu klientiem. Ir šī infrastruktūra, cilvēki, talants, zināšanas. Tāpēc ir jāskatās uz abām pusēm – Eiropā, Austrumos – tur, kur šī infrastruktūra tiek absorbēta,” saka Latvijas Komercbanku asociācijas padomes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

“Es teiktu, ka tas būs saistīts ar tehnoloģijām, būs citas klientu grupas no citiem reģioniem, būs saistīts ar to, ka te ir piekļuve eirozonas maksājumu kvalitātei. Pagaidām vēl grūti spriest par reģionu, jo šo darbu asociācija tagad tikai ir uzsākusi un strādā pie tā, lai ar valsts partneriem saprastu, kādas būs šīs nākotnes nišas,” atzīst Beļavskis.  

Šādos apstākļos konkurence Latvijas banku vidū pieaugs vēl vairāk. Sekas tam varētu būt krietni lielāka cīņa par vietējo klientu pārdali. 

Pērn bankas Latvijā ir strādājušas ar 415,9 miljonu eiro lielu peļņu, kas ir lielākā pēdējos trijos gados.  2014. gadā bankas nopelnīja 311 miljonus eiro, savukārt 2013. gadā – 246,2 miljonus eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti