Panorāma

Satversmes tiesu vadīs Aldis Laviņš

Panorāma

Ārvalstu delegācijas slavē "Aarzemniekus"

Banku maksājumu kartes var kļūt dārgākas

Banku maksājumu kartes var kļūt dārgākas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas patērētāji var sagaidīt augstāku cenu par maksājumu karšu izmantošanu. Šāds scenārijs iespējams, ja īstenosies Eiropas Savienības plāni par to komisijas naudu ierobežošanu, ko bankas maksā viena otrai par maksājumu karšu apkalpošanu tirdzniecības vietās.  

Pašlaik ierindas maksājumu kartes īpašnieks izjūt banku savstarpējo komisiju ietekmi kādā tirdzniecības vietā, ieraugot paziņojumus, ka ar karti var norēķināties tikai sākot no noteiktas summas, piemēram viena vai diviem eiro. Tas nozīmē, ka tirgotājam par naudas noņemšanu no kartes  bankai ir jāsamaksā komisija vairāku centu apmērā un par mazām summām viņam  darījums kļūst neizdevīgs. Tā paša iemesla dēļ mazie tirgotāji bieži vispār nepiedāvā elektronisko norēķinu iespējas.

Eiropas mērogā aplēsts, ka gadā tirgotāji bankām komisijās samaksā ap 10 miljardiem eiro. Pēc Briseles amatpersonu domām, uzliekot komisijām  griestus, iegūtu gan patērētāji, gan tirgotāji. Savukārt banku pārstāvji skaidro, ka bankas no komisijām tālāk  maksā citiem pakalpojumu sniedzējiem, piemēram, maksājumu karšu sistēmu uzturētājiem „Visa” un „Mastercard”.

Ja bankas nevarēs iegūt naudu pašreizējā veidā, tās liks piemaksāt klientiem. „Atsevišķās ES valstīs piemēram Spānijā un Polijā, kur darbojas vietēja līmeņa regula par maksājumu komisijām, mēs redzam, ka ir pieaugusi kartes gada maksa,” norāda Latvijas Komercbanku asociācijas pārstāve Baiba Melnace.

Bankas mierina, ka Latvijā starp tām ir diezgan augsta konkurence un ievērojamu pakalpojumu sadārdzināšanu bankas nevarot atļauties. „Šeit ir jāizskata, lai gada maksas pieaugums līdzsvarotos ar citiem ieguvumiem, kas klientam padara kartes izmantošanu izdevīgu,” saka bankas “Citadele” pārstāve Baiba Ābelniece.

Pagaidām vēl komisiju ierobežošanas plāni ir sākumstadijā. To īstenošana var ilgt vismaz  gadu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti