Panorāma

J. Bordāns publisko deklarācijas projektu

Panorāma

"Balss pavēlnieks": saņēmos un dziedāju savam priekam

Bankas kodu kartes kļūst par vēsturi

Banku kodu kartes no nākamā gada septembra būs vēsture

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Banku kodu kartes kļūs par vēsturi – Eiropas Savienības direktīva par drošu digitālo autentifikāciju paredz, ka ar nākamā gada septembri tās izmantot vairs nevarēs. 

Nākamgad bankas kodu kartes būs vēsture – bez papildus autentifikācijas metodēm tās izmantot vairs nevarēs, un daļa banku tās no apgrozības izņems pavisam. Tā vietā banku pārstāvji jau šobrīd cilvēkus aicina izmantot, piemēram, kodu kalkulatorus vai mobilās lietotnes. Pirmais un galvenais iemesls šādām izmaiņām – drošība.

Kodu kartes problēma ir tajā, ka dati uz tās ir fiksēti, nav dinamiski un atkārtojas. Tos var redzēt citi cilvēki, un krāpniekiem iespējams karti nofotografēt vai pat nozagt.

Arnis Škapars, SEB bankas valdes loceklis skaidro: “Tā ir kopīga Eiropas nostāja – rūpējoties par cilvēkiem, uzlikt par pienākumu bankām ieviest drošākus identifikācijas līdzekļus, lai cilvēkiem krāpnieki nevarētu izkrāpt naudiņu.” 

“Saprotot, ka tehnoloģijas ir attīstījušās uz priekšu, mēs to drošības aspektu nevaram pacelt. Jo, es domāju, ja cilvēkam ir tas pats, pieņemsim, "Smart-ID" telefonā kopā ar telefona biometrijas līdzekli – aizsardzības līdzekli ekrāna atbloķēšanai, tad viņam ir trīs faktoru drošības identifikācija,” uzskata arī “Swedbank” valdes loceklis Vadims Frolovs. 

Trīs elementi, kas to veido, ir, pirmkārt, tas, kas tev pieder, piemēram, viedtālrunis. Otrkārt, tas, kas identificē lietotāju – tas varētu būt cilvēka pirkstu nospiedums telefona atbloķēšanai. Un, treškārt – kaut kas, ko tu zini – šajā gadījumā pin kods, lai, piemēram, “Smart-ID” atvērtu.

Bet bankas “Citadele” pārstāvji norādījuši, ka kodu kartes arī turpmāk varēs izmantot apvienojumā ar SMS, kas ieviests jau šobrīd. Tomēr paralēli tāpat piedāvā citus veidus, piemēram, mobilo lietotni “MobileSCAN”. 

Kaut arī digitāli risinājumi un kodu kalkulatori ir drošāki – senioriem un cilvēkiem, kam viedierīču nav, tas viss tomēr varētu būt liels izaicinājums.

 “Protams, šī ir problēma īpaši vecāka gada gājuma cilvēkiem. Tur vienīgā recepte ir stāstīt un rādīt, nav citas receptes. Cilvēkiem es ieteiktu nekautrēties, nāk un prasīt. Un noteikti no mūsu bankas pieredzes – vislabākie mācītāji patiesībā ir radinieki un bērni,” uzsver Arnis Škapars. 

“Šobrīd jau pat balstoties uz pirmajām atsauksmēm, kas nāk no senioriem, mēs esam pat atraduši kalkulatora veidu, kas ir lielāks izmērā, lielākiem cipariem, lielāku bateriju,” norāda Frolovs. 

Tā kā šobrīd ir daudz cilvēku, kas joprojām lieto kodu kartes, atteikšanos no tām veicina, uzliekot naudas limitus darījumiem.

Cilvēki aicināti pāreju uz citu identifikācijas veidu neatstāt uz pēdējo brīdi, jo, ja būs vajadzīga palīdzība apgūt jaunas tehnoloģijas, filiālēs var nākties gaidīt ļoti garās rindās.
 

Lai gan banku pārstāvji norāda, ka Latvijā kodu karšu drošības līmenis šos 20 gadus ir bijis gana labs, kā identifikācijas veids tas ir novecojis un aizstājams ar drošākiem risinājumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti