Banku klienti maksājumus varēs veikt, ievadot saņēmēja mobilā tālruņa numuru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kredītiestāžu klienti varēs veikt maksājumus, tostarp zibmaksājumus, ievadot tikai mobilā tālruņa numuru – vairs nebūs nepieciešamība ievadīt saņēmēja konta numuru, intervijā Latvijas Radio stāstīja Latvijas Bankas Maksājumu politikas daļas vadītājs Deniss Fiļipovs.

Intervija ar Latvijas Bankas Maksājumu politikas daļas vadītāju Deniss Fiļipovu
00:00 / 12:41
Lejuplādēt
Viņš norādīja, ka Latvijas Banka izstrādājusi jaunu risinājumu – zibsaites jeb nākamo posmu zibmaksājumu attīstībā. Proti, Latvijas Bankā ir izveidots Zibsaišu reģistrs, kur komercbankas ar savu klientu atļauju var reģistrēt klientu konta numuru un arī mobilā tālruņa numurus. Klients var norādīt tikai vienu konta numuru, bet mobilā tālruņa numuri var būt vairāki.

 

"Bankas apmainīsies ar šo informāciju, un vienas bankas klienti varēs pārskaitīt [naudu] citas bankas klientiem, nevis norādot konta numuru, bet tālruņa numuru,"

stāstīja Latvijas Bankas pārstāvis.

Runājot par sistēmas drošību, centrālās bankas pārstāvis norādīja, ka Zibsaišu reģistram var piekļūt tikai tās komercbankas, kas piedalās šajā sistēma. Bankas informācijas apmaiņai izmanto "aizsargātus kanālus". "Mēs uzskatām, ka ir pietiekoši droši," teica Fiļipovs.

Viņš norādīja, ka ir virkne nosacījumu, lai varētu veikt zibmaksājumu, ievadot tikai mobilā tālruņa numuru. Piemēram, numura reģistrācija Zibsaišu reģistrā nenotiek uzreiz, bet paņem kādu laiku, lai pārbaudītu un pārliecinātos, vai klients nerīkojas ļaunprātīgi.

Zibsaites, pēc Latvijas Bankas pārstāvja teiktā, varēs izmantot ne tikai zibmaksājumu gadījumā, bet arī parastajiem naudas pārvedumiem, kas gan var prasīt vienu dienu. "Galvenais mūsu mērķis ir veicināt zibmaksājumu attīstību. Zibmaksājumi ir maksājumi, kas notiek vienas, divu sekunžu laikā, pieejami visu diennakti, arī brīvdienās," skaidroja Fiļipovs.

Pēc viņa teiktā, nākamais posms, līdz kuram varētu nonākt tuvākajā nākotnē, - zibmaksājumu veikt bez bankas lietotnes palīdzības, proti, tikai ar īsziņu.

Latvijas Bankā iepriekš norādīja, ka zibmaksājumi kļuvuši par ikdienas maksājumu veidu, un kredītiestāžu klienti starpbanku maksājumus var veikt, neraizējoties par kredītiestāžu darba laiku, jo zibmaksājumi notiek zibenīgi katru dienu jebkurā diennakts laikā.

Latvijas Banka pirmā eirozonā 2017. gada 28. augustā ieviesa zibmaksājumus. Pašlaik zibmaksājumi pieejami vairāk nekā 90% Latvijas kredītiestāžu klientu, un paredzams, ka 2020. gada laikā tie būs pieejami gandrīz 100% Latvijas kredītiestāžu klientu.

Zibmaksājumus pašlaik veic Latvijas Banka, kā arī saviem klientiem piedāvā "Citadele banka", "SEB banka" un "Swedbank". Tāpat zibmaksājumus var izmantot pārskaitījumiem uz vairāk nekā 2300 eirozonas valstu kredītiestādēm un maksājumu iestādēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti