Banku galvenā uzrauga amatā apstiprināta Santa Purgaile

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Saeimas deputāti ceturtdien atbalstīja bankas "Citadele" līdzšinējās valdes locekles Santas Purgailes iecelšanu Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājas amatā.

Par Purgailes kandidatūru nobalsoja 55 deputāti, pret bija četri, bet 21 atturējās. 

Pie frakcijām nepiederošie deputāti Linda Liepiņa un Didzis Šmits norādīja, ka saistībā ar kandidātes darbu bankā "Citadele" saredz interešu konfliktu. Arī "Saskaņas" deputāts Vjačeslavs Dombrovskis norādīja, ka partija nevar uzņemties atbildību, atbalstot Purgaili FKTK vadītājas amatā.

Koalīcijas partiju pārstāvji vēlēja Purgailei veiksmi darbā, norādot, ka viņa atstājusi labu iespaidu kā profesionāle. Tāpat arī konkursā viņa atzīta par piemērotāku kandidātu darbam FKTK vadībā. Deputāts Reinis Znotiņš (Jaunā konservatīvā partija) nosauca vairākas problēmas jomā, kuras Purgailei būs jārisina, kā arī aicināja viņu strādāt attīstības virzienā.

FKTK vadītāja Purgaile
00:00 / 00:49
Lejuplādēt

"Viens no pirmajiem nopietnajiem uzdevumiem ir atrast divus trūkstošos padomes locekļus.

Padomē man ir vairāki cilvēki, un, kā es minēju, šobrīd atbildības jomas tiek precizētas. Komisijā strādā vairāk nekā 180 talantīgi cilvēki. Es ticu, ka mums izdosies novērtēt, izvērtēt, saprast katra ieguldījumu un talantu un mums no iekšienes būs pietiekoši spēcīga komanda. Šeit arī Saeimā runāja par kapitāla tirgus attīstību, tas jāiestrādā FKTK ilgtermiņa stratēģijā. Es ticu, ka jau tagad visa komanda, tai skaitā FKTK, Finanšu izlūkošanas dienests, ministrijas strādā, lai izdarītu tos mājasdarbus, kas jāveic, un mums vēl ir laiks," par pirmajiem darāmajiem darbiem stāstīja Purgaile.

Saeimā informēja, ka FKTK priekšsēdētāja līdz šim bija bankas "Citadele" Korporatīvo klientu apkalpošanas direktore un Latvijas Finanšu asociācijas Kreditēšanas komitejas līdzpriekšsēdētāja. Viņa strādājusi arī "SEB Bankā". Purgailei ir maģistra grāds starptautiskajā ekonomikā un uzņēmējdarbībā.

Šī gada jūnijā Saeimā pieņemtajiem Finanšu un kapitāla tirgus komisijas likuma grozījumiem FKTK priekšsēdētāja amata pretendentu atklātā konkursā izraugās Ministru kabinets un priekšsēdētāju amatā uz pieciem gadiem pēc Ministru kabineta ieteikuma apstiprina Saeima.

KONTEKSTS:

Finanšu un kapitāla tirgus komisija ir atbildīga par banku uzraudzību Latvijā, un tai ir nozīmīga loma Latvijas finanšu tirgus reformās.

Atklātajā konkursā uz FKTK priekšsēdētāja amatu visaugstāko vērtējumu guvusi un par uzvarētāju kļuvusi Santa Purgaile. Viņas kandidatūra virzīta apstiprināšanai Ministru kabinetā, un gala lēmums par iecelšanu amatā jāpieņem Saeimai. 

Purgaile no 2009. līdz 2012. gadam vadīja "SEB bankas" privātbaņķieru biznesu Latvijā un Baltijā, savukārt vēl pirms tam vadīja Mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanas pārvaldi.  No 2012. gada viņa strādā "Citadeles" bankā, kur sākotnēji ieņēmusi Biznesa attīstības direktora amatu, bet vēlāk – no 2017. gada – strādājusi par korporatīvo klientu apkalpošanas direktori. Šo septiņu gadu laikā Purgaile ir arī "Citadeles" bankas valdes locekle. 

Jauns FKTK priekšsēdētājs meklēts, jo iepriekšējais FKTK vadītājs Pēters Putniņš un viņa vietniece Gunta Razāne jūlija sākumā iesniedza atlūgumu. Banku uzrauga pagaidu vadītāja amatam izvēlēta komisijas darbiniece Kristīne Černaja-Mežmale.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti