Banku asociācija: Situācija ar «ABLV Bank» – iemesls straujāk mazināt riska klientu skaitu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Situācija ar “ABLV Bank”, ko izraisīja bankas reputācijas riski, ir iemesls, lai Latvijas banku sektorā pārskatītu biznesa modeļus un straujāk mazināt riska klientu skaitu, intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” atzina Latvijas Komercbanku asociācijas valdes loceklis Jānis Brazovskis.

Situācija ar “ABLV Bank” atšķiras no Latvijā iepriekš piedzīvotajām banku nedienām, jo tā nav saistīta ar finanšu problēmām, bet gan reputācijas riskiem, norādīja Brazovskis.

Viņš atzina, ka

tas ir iemesls pārējām Latvijas bankām pārskatīt savu darbību, nerezidentu profilus un vēl vairāk samazināt augsta riska klientu skaitu.

Komercbanku asociācijas valdes loceklis pauda atbalstu iecerei ieviest finanšu sektorā nodevu par "čaulu kompāniju", ārzonu kompāniju un citu īpaši riskantu ārvalstu klientu apkalpošanu. Viņš gan uzsvēra, ka šis ir viens no piedāvājumiem risku mazināšanai un ir iespējami arī citi varianti.

Tāpat Brazovskis atbalstīja Finanšu ministrijas rosinājumu auditā vērtēt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) darbības attiecībā uz “ABLV Bank”.

KONTEKSTS: 

Divas nedēļas pēc tam, kad februāra vidū ASV paziņoja par "ABLV Bank" iespējamu iesaisti naudas legalizēšanas shēmās, bankas ārkārtas akcionāru pilnsapulce pieņēma lēmumu par pašlikvidāciju

Šo divu nedēļu laikā bija virkne lēmumu no vairākām iesaistītajām pusēm: Latvijas banku uzraugs pēc ECB instrukcijām uz laiku noteica “ABLV Bank” maksājumu ierobežojumus, Latvijas Banka sniedza divus aizdevumus kopumā par 297 miljoniem eiro pret vērtspapīru ķīlu, savukārt ECB paziņoja, ka "ABLV Bank" tiks likvidēta un tās glābšana nav sabiedrības interesēs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti