Rīta Panorāma

Intervija ar Leonardu Ķesteri

Rīta Panorāma

Intervija ar "Īstās Latvijas saimnieces"

Intervija ar Jāni Brazovski

Banku asociācija par «ABLV Bank»: Katrs šāds gadījums nodara kaitējumu mūsu finanšu tirgus spēlētājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

ASV Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla (FinCEN) paziņojums par "ABLV Bank" saistību ar naudas atmazgāšanu un korupciju ir jāuztver nopietni un jāveic iekšējā izmeklēšana, intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” uzsvēra Latvijas Komercbanku asociācijas valdes loceklis Jānis Brazovskis. Viņš arī atzina, ka katrs šāds gadījums nodara kaitējumu mūsu finanšu tirgus spēlētājiem.

Brazovskis izvairīgi komentēja ASV institūcijas paustos pārmetumus "ABLV Bank", taču atzina, ka jebkuri šādi pārmetumi jāuztver ar vislielāko nopietnību, jāizvērtē, jāveic iekšējā izmeklēšana un, iespējams, arī jāpiesaista neatkarīgie vērtētāji. Tāpat asociācija cer, ka tiesībsargājošās iestādes veiks atbilstošu izmeklēšanu.

Taujāts par reputāciju visam Latvijas banku sektoram, Brazovskis atzina, ka katrs šāds gadījums nodara kaitējumu mūsu finanšu tirgus spēlētājiem. Un viņš vēlreiz uzsvēra, ka viss sektors šo situāciju uztverot nopietni.

Komercbanku asociācijas iecerējusi piektdien, 16.februārī, uzklausīt "ABLV Bank" skaidrojumus saistībā ar ASV institūcijas paustajām aizdomām.

Tāpat Brazovskis norādīja, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) uzrauga pamata standartus bankām, savukārt pati nozare ir vienojusies ievērot augstākus standartus. Par tiem asociācijas dalībnieki vienojušies pagājušā gada oktobrī, un šogad februārī tiekot apkopota informācija par to, kā šīs vadlīnijas tiek ievērotas.

Tikmēr biedrība “Sabiedrība par atklātību – Delna” aicina atbildīgās iestādes nekavējoties izmeklēt apgalvojumus par “ABLV bank” iesaisti naudas atmazgāšanā. Tāpat FinCEN paziņojums signalizējot par akūtu nepieciešamību turpināt pilnveidot izmeklējošo un uzraugošo iestāžu spējas novērst naudas atmazgāšanu caur Latviju.

Lai turpinātu stiprināt naudas atmazgāšanas novēršanas spējas, “Delna” uzsver nepieciešamību iegūt skaidrāku pārskatu par Latvijas banku paļaušanos uz nefinanšu sektora partneriem un ārzonu pakalpojumu sniedzējiem klientu piesaistē.

KONTEKSTS:

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija rosinājusi "ABLV Bank" piemērot sankcijas par to, ka tā organizējusi naudas atmazgāšanas shēmas, kas palīdzējušas finansēt Ziemeļkorejas ballistisko raķešu programmu un arī liela apjoma nelegālās aktivitātes Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. ASV institūcija arī paudusi, ka Latvijā trešās lielākās bankas vadība izmantojusi kukuļošanu, lai ietekmētu Latvijas amatpersonas, tādā veidā mazinot draudus savam biznesam.

Bankas vadība noliedz izskanējušos apgalvojumus, uzsverot, ka ir ieguldījusi lielus līdzekļus operāciju drošībai un atbilstībai likumam, kā arī norāda, ka jau sadarbojas ar ASV, lai tās pārskatītu savus priekšlikumus par sankcijām.

"ABLV Bank" gan nav vienīgā Latvijas banka, kura nonākusi FINCEN uzmanības lokā. Pēdējo 16 gadu laikā iestāde tiešu valdību iesaisti naudas atmazgāšanā konstatējusi piecās valstīs un 21 finanšu iestādē. Trīs no tām darbojušās Latvijā – "ABLV Bank", "Multibanka" un pirms vairākiem gadiem likvidētā "VEF banka''.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti