Bankas: Procentu likmju kāpums un inflācija var radīt problēmas 5–7% hipotekāro kredītu ņēmēju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Procentu likmju kāpums un aizvien pieaugošā inflācija var radīt samaksas problēmas 5–7% hipotekāro kredītu ņēmēju, tā lēš komercbanku eksperti. No vienas puses, komercbanku pārstāvji prognozēja grūtu ziemu, bet, no otras puses, ir optimistiski, sakot, ka kredītņēmēji to pārdzīvos, jo Latvijas sabiedrība ir finansiāli spēcīga un gatava grūtībām.

Bankas: Procentu likmju kāpums un inflācija var radīt problēmas 5-7% hipotekāro kredītu ņēmēju
00:00 / 04:07
Lejuplādēt

Augsta inflācija un centrālo banku īstenotais procentu likmju kāpums daļai kredītņēmēju radīs kredīta atmaksas problēmas. Finanšu nozares asociācijas Kreditēšanas komitejas līdzpriekšsēdētājs, "SEB bankas" valdes loceklis, atbildīgais par kredītu un risku kontroles jomu Kārlis Danēvičs lēsa, ka samaksas problēmas šoziem pie sliktākā scenārija varētu būt 5–7% hipotekāro kredītu ņēmēju.

"Problēmu zonā varētu būt cilvēki, kas ir aizņēmušies pēdējos divos gados un par maksimāli iespējamo summu, un kuriem nav bijusi privilēģija, ka algas vai ienākumu pieaugums ir līdzsvarojis ļoti augsto šī brīža inflāciju un procenta likmju pieaugumu. Ja kāds ir aizņēmies trīs, četrus, piecus, sešus un vairāk gadus atpakaļ, tad ir grūti saskatīt, ka tad varētu būt kādas problēmas vai pat nepieciešamība vērsties pie bankas ar lūgumu pārskatīt maksājuma grafiku," sacīja Danēvičs.

Pagaidām komercbankās vēl nevēršas kupls skaits kredītņēmēju ar lūgumu palīdzēt pārskatīt kredīta nosacījumus, bet jāņem vērā fakts, ka ne visiem jau ir piemērotas paaugstinātas procentu likmes un ne visi jau ir saņēmuši pirmo rēķinu par siltumu. No vienas puses, komercbanku pārstāvji prognozēja grūtu ziemu, bet, no otras puses, ir optimistiski sakot, ka kredītņēmēji to pārdzīvos.

"Latvijas sabiedrība nav bijusi nekad tik finansiāli spēcīga un gatava grūtībām. Protams, tās individuālās grūtības nevar izslēgt, bet kā sabiedrība kopumā mēs pēdējos 12 gadus esam gājuši pozitīvā virzienā finanšu kapacitātes un spējas jomā. Mājsaimniecībām un uzņēmumiem pēdējos 12 gados ienākumi ir auguši straujāk nekā kredītu apmērs," sacīja bankas pārstāvis.

Krīze nav arī pilnībā sabremzējusi iedzīvotāju interesi par mājokļu kreditēšanu. Finanšu nozares asociācijas Kreditēšanas komitejas līdzpriekšsēdētājs, "Swedbank" Hipotekārās kreditēšanas atbalsta daļas vadītājs Baltijā Ainars Balcers akcentēja, ka pieprasījums kļuvis piesardzīgāks.

Interese pēc mājokļa kredītiem ir, bet cilvēki vēl rūpīgāk nekā līdz šim izvērtē aizņemšanās iespējas un mājokļa pirkuma ietekmi uz mājsaimniecības budžetu.

"Raisās jautājumi, kas tad ir noticis pēdējā pusgada laikā, kopš ir parādījušies signāli par "Euribor" likmes kāpumu un arī sākoties inflācijas kāpumam. Tas, ko mēs redzam trešajā ceturksnī, – transakciju skaits mājokļu kreditēšanai vairs tik dinamiski nav audzis. Tas drīzāk saglabājies iepriekšējo mēnešu ceturkšņu līmenī, bet ir turpinājis pieaugt kreditēšanas apjoms," stāstīja Balcers. Un tas notiek uz nekustamā īpašuma cenas pieauguma rēķina, proti, kredīta summa pieaug.

Tomēr aizņēmēju prātus aizņem tas, kā nākotnē attīstīsies "Euribor" un procentu likmes, jo tas tiešā mērā ietekmēs aizņēmēju maciņu, teica bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš.

"Šobrīd tirgus sagaida, ka bāzes procentu likmes un līdz ar to arī "Euribor" likmes šogad varētu pārsniegt 3%. Skaidrs, ka ir liela nenoteiktība. Pirms gada tirgus negaidīja vispār, ka procentu likmes kāps.

Un tas, cik augstu procentu likmes kāps, ir cieši saistīts ar inflāciju – jo ilgāka un augstāka inflācija, jo beigu beigās būs augstākas procentu likmes.

Vēsturiski Eiropā ir bijuši īslaicīgi brīži, kad likmes ir bijušas 4 un 5 procentu apjomā. Tas, ko mēs šobrīd sagaidām, – jā, īstermiņā "Euribor" likmes var uzkāpt augstāk, bet ilgtermiņā esam pie relatīvi zemām procentu likmēm," klāstīja Āboliņš.

Viņš arī akcentēja, ka eirozonā procentu likmes ir vienas no zemākajām pasaulē. Procentu likmes ietekmē parāda apkalpošanu. Parāds kļūst dārgāks, bet procentu likmes, pēc Āboliņa teiktā, ir teju vienīgās zāles, kā savaldīt augšupejošo inflāciju. Turklāt labā ziņa ir tā, ka Latvijas parāda līmenis ir viens no zemākajiem Eiropā un iekšējā ekonomika mums ir sabalansēta, ar zemu parāda līmeni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti