Pusdiena

Pusdiena 14.07.2017

Pusdiena

Jelgavā plāno pārcelt vakarskolu uz 6.vidusskolas telpām

LKA padome līdz oktobrim visām bankām izstrādās vienotas vadlīnijas

Bankas plāno noteikt kopīgus standartus finanšu sankciju ievērošanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) padome nolēmusi līdz oktobrim izstrādāt vienotas vadlīnijas, kas būs saistošas visām bankām, kas ir asociācijas biedres. Vadlīnijas taps ar mērķi panākt, lai Latvijas bankās iedibinātie kontroles mehānismi nodrošinātu starptautisko institūciju un ārvalstu, jo īpaši ASV Ārvalstu aktīvu kontroles biroja noteikto sankciju izpildi.

Pēdējā gada laikā Latvijas banku sektors un finanšu tirgus uzraugi pievērš pastiprinātu uzmanību banku nozares reputācijas uzlabošanai. Nesen LKA padome nolēmusi pieņemt jaunas vadlīnijas ārvalstu noteikto finanšu sankciju ievērošanas uzlabošanai. Jaunajās vadlīnijās paredzēts noteikt visām bankām kopīgu minimālo standartu attiecībā uz klientu riska valstu un teritoriju izvērtēšanai.

Skaidrojot, kā asociācijas padome nonākusi līdz secinājumam par šādu vienotu minimālo standartu nepieciešamību, LKA prezidente Sanda Liepiņa norāda:

"Ir jāpaaugstina standarti visā sektorā, visā industrijā. Un 2016. gads būtībā iezīmē tādu pagrieziena punktu, kura laikā 11 LKA biedru bankās tika veikti ASV prasību atbilstības auditi.

Kāpēc ASV prasību? Tāpēc, ka visām finanšu iestādēm, kas vēlas darboties starptautiskā telpā, jāatbilst ir gan Latvijas, gan Eiropas, gan ASV prasībām, lai spētu ar dažādām finanšu iestādēm sadarboties. Rezultātā tika identificēti apmēram pāri par 500 dažādiem uzlabojumiem, kas ir nepieciešami bankās," teica Liepiņa.

Pēc Liepiņas teiktā, aptuveni divas trešdaļas no nepieciešamajiem uzlabojumiem jau esot ieviesti, taču nozares biedru diskusijās nonākts pie secinājuma, ka kontroles mehānismu pilnveidošana ir jāturpina, lielāku uzmanību pievēršot arī starptautisko institūciju un jo īpaši ASV Ārvalstu aktīvu kontroles biroja noteikto finanšu sankciju ievērošanai un izpildei.

"Tad parādījās pāris konkrēti priekšlikumi. Viens no šiem ir ASV noteikto sankciju piemērošana brīvprātīgi arī no Latvijas finanšu iestāžu puses. Padomē diskutējām un vienojāmies, ka mēs šādas vadlīnijas izstrādāsim, būtībā Latvijas finanšu nozarei uzņemoties papildus Latvijas, Eiropas Savienības un ANO noteiktajām sankcijām arī pilnā apmērā ievērot ASV noteiktās finanšu sankcijas."

Viņa vēl piebilst: "Šis ir tāds praktisks solis, kad mēs skaidri ārējiem partneriem signalizējam, ka visa industrija ir apņēmusies noteiktu standartu ievērot."

LKA padomes lēmums neesot saistīts ar faktu, ka pirms nepilna mēneša Finanšu un kapitāla tirgus komisija pieņēma lēmumu sodīt trīs Latvijas bankas, kas laika posmā no 2009. līdz 2015. gadam līdzdarbojušās Ziemeļkorejai noteikto sankciju apiešanā.

Par noziedzīgi iegūtu līdzekļu un terorisma finansēšanas novēršanu regulējošo normatīvo aktu pārkāpumiem šīm bankām, proti, "Baltikums Bank", "Privatbank" un "Reģionālajai investīciju bankai", piemērota soda nauda vairāk nekā 640 000 eiro apmērā. Banku pieļautie pārkāpumi, kas saistīti ar nepietiekamu klientu izpēti un darījumu uzraudzību, tika atklāti sadarbībā ar ASV Federālās izmeklēšanas biroju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti