Bankas pētījums Baltijas valstīs: Pandēmija likusi ģimenēm ar bērniem lūkot pēc plašāka mājokļa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Visās trijās Baltijas valstīs pandēmija likusi ģimenēm ar bērniem lūkot pēc plašāka mājokļa. Un pašlaik pieprasījums ir pietiekami augsts, bet piedāvājums ne vienmēr atbilst vēlmēm, intervijā Latvijas Radio pastāstīja “Luminor” mājokļu kreditēšanas vadītājs Baltija Kaspars Lukačovs.

“Luminor” mājokļu kreditēšanas vadītājs Baltija Kaspars Lukačovs
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Bankas “Luminor” un SKDS pētījumā par ģimeņu vēlmēm un iespējām iegādāties mājokli kopumā tika aptaujāti vairāk nekā 700 respondentu katrā Baltijas valstī – ģimenes ar bērniem līdz 18 gadu vecumam.

Latvijā pusei aptaujāto ģimeņu pandēmija likusi aizdomāties par jaunu mājokli, kas būtu plašāks nekā esošais, vēlams – māja ārpus pilsētas. Līdzīga tendence redzama arī Lietuvā un Igaunijā.

Latvijā ģimeņu izvēle bieži ir par labu Pierīgas reģioniem – Mārupei, Ādažiem, Stopiņu, Ķekavas novadam, kur tiek iegādātas mājas vai dzīvokļi.

Tāpat kopumā Baltijas valstīs redzams, ka pieprasījums pēc jauna mājokļa aug, ģimenes aktīvi interesējas par nekustamo īpašumu iegādi. Pieprasījuma pieaugumu novērojuši arī nekustamā īpašuma tirgotāji; turklāt mēdz būt darījumi, par kuriem vienojas jau pirmajā dienā, kad īpašums nonāk tirgū.

“Pieprasījums ir pietiekami augsts, un ne vienmēr piedāvājums ir tāds, kā gribētos,” atzina Lukačovs.

Lielākoties pērk divu vai triju istabu dzīvokļus ar platību līdz 65 kvadrātmetriem.  

Pieprasītāko mājokļu cenas svārstās no nepilniem 80 000 eiro līdz 110 000 eiro.

“Luminor” bankas pārstāvis raksturoja ģimenes, kas saņem kredītus mājokļiem: ģimene ar vienu bērnu, vidējiem ienākumiem – 2 500 eiro, vidējais aizdevuma termiņš ir 22 gadi.

Būtisks atbalsts pirmās iemaksas segšanai ir “Altum” programmas atbalsts jaunajām ģimenēm. Tieši ar šo atbalstu aizdevumu saņem vairāk nekā puse ģimeņu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti