Bankas: No valsts iekļaušanas «pelēkajā sarakstā» pirmie ciestu eksportētāji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pašlaik vēl grūti prognozēt, cik smagas būtu sekas, ja Latvija nespēs izpildīt "Moneyval" rekomendācijas un tiks iekļauta tā dēvētajā pelēkajā sarakstā. To trešdien, 16. janvārī, atbildot uz Saeimas Budžeta komisijas deputātu jautājumiem, atzina banku intereses pārstāvošās Latvijas Finanšu nozares asociācijas vadītāja Sanda Liepiņa.

Latvijas Finanšu nozares asociācijas vadītāja Sanda Liepiņa
00:00 / 00:19
Lejuplādēt
Viņa skaidroja, ka pēc valsts iekļaušanas "pelēkajā sarakstā" dažādu valstu uzraudzības institūcijas brīdina savā jurisdikcijā strādājošās bankas uzmanīties no sadarbības ar sarakstā iekļauto valsti pārstāvošajām bankām un uzņēmumiem. Tas nozīmē, ka jebkurš naudas pārskaitījums, kas tiek veikts uz vai no šīm valstīm, ir padziļināti jāanalizē, lai pārliecinātos, ka netiek pārskaitīti noziedzīgi iegūti līdzekļi.

 

Šāda brīdinājuma rezultātā var iestāties situācija, kad starptautiski strādājoši uzņēmumi pārtrauc darījumu attiecības ar pelēkajā sarakstā iekļautu valsti pārstāvošiem uzņēmumiem.

Pēc Liepiņas teiktā, ņemot vērā nelielo Latvijas ekonomikas kopapjomu, Latvija ir īpaši riskantā situācijā. Pirmie cietēji būtu eksportējošie uzņēmumi.

KONTEKSTS:

Eiropas Padomes ekspertu komitejas "Moneyval" naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanas eksperti pērn augustā nāca klajā ar kritisku vērtējumu par Latvijas institūciju spējām novērst naudas atmazgāšanu un ierobežot masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansētājus. Tādēļ valstij noteikts pastiprinātas kontroles režīms, kas nozīmē, ka, nespējot uzlabot naudas atmazgāšanas kontroli, Latvija var nonākt tā dēvētajā pelēkajā sarakstā. 

Šis nebija pirmais negatīvais vērtējums Latvijai, runājot par naudas atmazgāšanas apkarošanu. Nepietiekamu kontroli iepriekš pārmeta arī ASV. Pēc ASV Finanšu ministrijas ziņojuma gada sākumā darbību nācās beigt "ABLV Bank", kurai pārmeta  naudas atmazgāšanas shēmas, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai un nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti