Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Didzi Matīsu

Rīta Panorāma

Izstāde "Apceļo dzimto zemi!"

Bankas nedaudz palielina savu pieejamību

Bankas nedaudz palielina savu pieejamību – jau pusgadu darbojas mediācijas centrs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Bankas mēģina nedaudz atvieglot dzīvi kredītņēmējiem, kuri dažādu iemeslu dēļ kavē maksājumus. Lai pārvarētu dresēto un tikai instrukcijas pildošo bankas klerku barjeru klientu apkalpošanas centros, klienti var nokļūt līdz reālajiem lēmumu pieņēmējiem. Jau pusgadu komercbanku asociācijas paspārnē darbojas konsultāciju un mediācijas centrs.  

Centra mērķis ir palīdzēt cilvēkiem sakārtot savas finanšu saistības, centra konsultants sniedz neitrālu situācijas novērtējumu, ieteikumus tās risināšanai un palīdz uzsākt vai atjaunot sarunas ar banku.

Principā tieši palīdzība atrast pilnvarotos sarunu vedēju no kredītiestādes puses ir lielākais ieguvums, jo vienkāršam cilvēkam būs pieejams tikai neko nelemjošs darbinieks klientu apkalpošanas centrā vai pa tālruni, kurš tālāk spēlēs klusos telefonus, piemēram, ar kredītkomiteju, kas arī ir lēmuma pieņēmēja. Protams, centrs neatbrīvos cilvēkus no pienākuma maksāt. Var mēģināt panākt labvēlīgu restrukturizāciju, taču visos gadījumos tas nestrādās.

“Ja viņš redz, ka vairākus gadus nekas nemainīsies, varbūt var attiekties no īpašuma vai meklēt lētāku,” piemēru min Konsultāciju un mediācijas centra konsultante Diāna Kvedere.

Tāpat nevar palīdzēt galvotājiem tikt vaļā no savām saistībām, ja neatradīs vietā citu. Tas ir otrs populārākais konsultāciju temats, piemēram, izjūkot ģimenei, kurs viens galvojis par otru, draugiem, kam viens izpalīdzējis galvojot sastrīdoties vai vecākiem, esot spiestiem maksāt par bērnu kredītiem.

Universāls ieteikums ir nepiekopt strausa taktiku, bet runāt ar banku; ja pašam tas neizdodas, centrs var palīdzēt arī ar mediācijas procesu

“Mediators nespiež uz lēmumu, viņš mudina uz sarunu, lai nonāktu pie abpusēji pieņemama risinājuma,” uzsver Kvedere.

Kā jau minēts, arī tā nebūs panaceja, bankām ir atšķirīga komercprakse un, lai arī drīz visas komercbanku asociācijā iesaistītās bankas pievienosies sociālajai hartai, tas nenozīmē, ka to galvenā funkcija nepaliks peļņas gādāšana akcionāriem.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti