Bankas: Mums nav nevēlamo klientu reģistru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijā strādājošajām bankām nav slepenu, iekšējie nevēlamo klientu reģistru, norāda Latvijā strādājošās bankas.

Gadiem ilgi šādi, iespējams, pretlikumīgi saraksti izmantoti Zviedrijas „Nordea” bankā, kas darbojas arī Latvijā.

Latvijas banku uzraugs nepamatotu atteikšanos sadarboties ar kādu klientu līdz šim nav konstatējis.

Atklātībā nonākušajā Zviedrijas „Nordea” bankas sarakstā iekļauti 2000 cilvēku, ar kuriem bankai nevajadzētu sadarboties. Zviedru prese raksta, ka līdzās personu vārdiem par viņiem ierakstītas arī visai aizspriedumainas piezīmes, piemēram, ka cilvēks ir „čigāns”, „zaglīgs skuķis” vai „satiekas ar aizdomīgiem tipiem”.

„Nordea” bankas vadība šos faktus komentējusi skopi, sakot, ka tā ir 20 gadus sena vēsture, lai gan pastāv aizdomas, ka līdzīgs reģistrs Zviedrijā tiek lietots arī pašlaik.

Latvijas „Nordea” bankas pārstāve Jana Strogonova Latvijas Radio saka, ka minētā datu bāze piederējusi kādai bankai, kas vēlāk kopā ar citām izveidoja „Nordea” grupu.

Pašlaik „Nordea” banka Latvijā uztur informāciju par klientiem, galvenokārt viņu pašu sniegto, bet īpašs nevēlamo saraksts netiek veidots. „Sadarbība ar katru klientu vienmēr izvērtējam. Protams, pirms klients dabū jaunu kredītu un, protams, pirms klients dabū jaunu kredītu, viņš parakstās, ka mēs pārbaudām viņa saistības citās kredītiestādes. Bet tāds „melnais saraksts” man nav,” saka Stroganova.

Komercbanku asociācijā min, ka bankām ir jāievēro likums par terorisma apkarošanu un naudas atmazgāšanas novēršanu, kas dod zināmas tiesības datu iegūšanā, stāsta asociācijas pārstāve Baiba Melnace. Viņa uzsver, ka bankām ir tiesības zināt par potenciālo klientu vairāk, nevis tikai personas kodu.

Bankām ir atļauts uzturēt personas datu apstrādes sistēmas par personām, ar kurām nav uzsāktas vai ir izbeigtas darījuma attiecības, šo personu patiesajiem labuma guvējiem un pilnvarotajām personām. Šādos gadījumos personas nav tiesīgas pieprasīt informāciju par datu apstrādi, iegūšanas avotiem un pieprasīt to apstrādes pārtraukšanu.

Banku uzraugā - Finanšu un kapitāla tirgus komisijā - skaidro, ka bankas ar šiem sarakstiem apmainās. Komisijas pārstāve Laima Auza apgalvo, ka līdz šim uzraugi nav konstatējuši, ka sadarbība būtu pārtraukta nepamatoti. Šādos gadījumos komisija aicina meklēt taisnību tiesā.

Jāatgādina, ka gada sākumā „SEB Banka” atteica konta atvēršanu krievu valodas aizstāvja Vladimira Lindermana partijai. Tiesa par notikušo ierosinājusi lietu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti