Bankas gatavas dzēst trekno gadu kredītus, bet klienti noslēpušies ārzemēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Aptuveni pusmiljards eiro. Tāda varētu būt summa, ko mājokļu pirkšanai un celšanai esam aizņēmušies tā sauktajos treknajos gados šā gadsimta sākumā, bet līdz ar ekonomikas krīzi palikuši parādā bankām. Dažas kredītiestādes jau pirms vairākiem gadiem pēc savas gribas sāka tādas saistības dzēst, bet nu jau divus gadus to ļauj darīt arī likums. Tomēr liela daļa parādnieku izvēlējušies no šīm nepatikšanām aizbēgt, atgriešanos legālā dzīvē attālinot un padarot dārgāku. 

Bankas gatavas dzēst trekno gadu kredītus, bet klienti noslēpušies ārzemēs
00:00 / 05:30
Lejuplādēt

"Aizņēmos mājai, hipotekārajam kredītam. Pārdevām dzīvokli Rīgā, un toreiz bija baigās cenas –   šausmīgi lielas. Pusi samaksājām no dzīvokļa pārdošanas, vēl pusi aizņēmāmies. Tad, kad tas burbulis sprāga, tās cena nokritās zemāk par zāli," pastāstīja Iveta.

Viņa ir viena no aptuveni 10 000 Latvijas iedzīvotāju, kam sapni par savām mājām kājām gaisā sagrieza 2008. gada krīze. Kad Bauskas puses laukos ar ģimeni noskatīja privātmāju, izvēli it kā izdarīja ļoti prātīgi – pusi no 89 tūkstošiem toreiz vēl latu samaksāja par Rīgā pārdotā dzīvokļa ieņēmumiem, bija rentabls ģimenes bizness un arī pārliecība, ka tiks galā arī grūtību gadījumā. 

Iveta uzsvēra, ka rūpīgi izvērtēja situāciju, pērkot lētāko variantu. Viņai bija pārliecība, ka māju varēs pārdot, ja tas būs vajadzīgs. Tomēr māju pārdot neizdevās, un to izsolīja banka, lai piedzītu parādu.

Pēc mājas izsolīšanas parādu piedziņai Ivetai vairs nebija īpašuma, taču arvien bija vairāk nekā 200 eiro ikmēneša maksājums bankai, jo trekno gadu cenas bija smagi piezemējušās. Kūleņus meta arī Ivetas dzīve, jo mūžībā aizgāja vīrs, bet vēlāk piedzima dvīņi. Tā nu viņa kļuva par maznodrošinātu daudzbērnu māti bez pajumtes un ar gadījuma darbiem, jo legālus ienākumus tūdaļ atņemtu banka. 

"Mums nācās aiziet prom. Un vēl joprojām mums nav sava jumta virs galvas. Tad tur padzīvo, tad tur padzīvo. Nav īpaša prieka no tā visa," sieviete uzsvēra.

Pirms diviem gadiem viņa saņēma vēstuli no bankas, ka vairāku kritēriju dēļ, tajā skaitā daudzbērnu ģimenes statusa, viņai var dzēst ne tikai 90% no trekno gadu saistībām, bet visas pilnā apmērā. 

Iveta piebilda, ka tas viņai palīdz arī nopirkt saimniecībā vajadzīgas lietas bezprocentu kredītā, jo iepriekš tad nebija iespējams. Sieviete arī atgriezusies darba vietā, kur maksā nodokļus. "Tā kā dzīve no jauna sākusies," viņa uzsvēra.

Latvijā komercbanka "Swedbank" ir dzēsusi trekno gadu parādus 124 miljonu eiro apmērā un aicina atsaukties atlikušos 2008. gada krīzes skartos parādniekus sakārtot savas saistības vēl šī gada laikā. Jau nākamgad dzēšamais parāds, kas tādā gadījumā uzskatāms par bankas dāvanu saņēmējam, tiks aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Piemēru skaidroja "Swedbank" Ārpustiesas restrukturizācijas risinājumu nodaļas vadītāja Laila Bankovska:

"Tātad tipiskais klients: bija standarta dzīvoklis Rīgā, kurš tika iegādāts par kādiem, piemēram, 80 vai 90 tūkstošiem eiro. Klients saistības nespēja pildīt. Īpašums tika pārdots izsolē. Izsoles cena bija krietni zemāka, un tā vidējā maksa, kas palika par šīm saistībām, bija aptuveni 50 000 eiro. Aptuveni tas ir bijis 10%, ko mēs klientiem aicinājām samaksāt – 5000 eiro. Tas bija aptuveni vidējais, cik klientam izmaksā maksātnespēja. Visbiežāk viņam ir tiesu izpildītājs uz konta ne tikai no mūsu puses, bet arī par ļoti daudzām citām saistībām. Vai nu viņš ir ārzemēs, vai nu viņš ir šeit, Latvijā, kas saņem, visticamāk, neoficiāli."

Ja neietilpst kādā no kategorijām, kam atlikušo parādu dzēstu pilnā apmērā, došanās uz banku vēl šogad būtu iespēja ar maksājumu grafiku sākt legalizēt savu dzīvi, turklāt nākamgad līdz ar minimālās algas kāpumu maksātnespējas process kļūs vēl dārgāks, bet gandrīz ceturtā daļa nāks pie saistībām nu jau iedzīvotāju ienākuma nodokļa veidā. Pasteigties mudina arī "SEB bankas" Debitoru pārvaldes vadītāja Veronika Vīksna. 

"Tie ir jau pāri par 500 klientu, kuriem šīs saistības ir dzēstas pilnā apmērā, jo, mūsuprāt, būtiskākais ir runāt par tām personām, kuras tiek pilnībā atbrīvotas no saistībām, un, respektīvi, ar nākamo dienu jau var uzsākt dzīvi bez saistību sloga. Lai galarezultātā tam parādniekam nevis paliek vēl saistības tādā apmērā, kuras varbūt viņam nav joprojām panesamas, bet mūsu mērķis ir panākt vienošanos. Tāpēc būtu jāsarauj tiem, kas vēl nav paspējuši," sacīja Vīksna.

Finanšu nozares asociācijā skaidroja, ka precīzs trekno gadu nesamaksāto parādu apjoms būs rēķināms nākamgad, bet aptuvenās aplēses rāda, ka aizņēmušies, bet neatdevuši esam aptuveni 500 miljonus eiro.

KONTEKSTS:

Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks 2020. gada pavasarī rosināja komercbankām norakstīt neatgūtos tā dēvēto trekno gadu parādus, kas ļautu atgriezties ekonomikas apritē vairāk nekā 10 000 cilvēku. 

Saeima 2020. gada vasarā galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus divos likumos, lai dotu iespēju kredītiestādēm vienpusēji dzēst parādsaistības par hipotekārajiem kredītiem, kas ņemti pirms 2008. gada ekonomiskās krīzes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti