Pēcpusdiena

Saeima konceptuāli atbalsta kriminālatbildības noteikšanu par dienēšanu ārvalstu armijā

Pēcpusdiena

Plāno virzīt apstiprināšanai Sakrālā mantojuma likumu

Aptauja: darba iespējas jaunietim garantē IT studijas

Bankas ekonomists: Strauji augošai IT nozarei speciālistu pārprodukcija «nedraud»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Informācijas tehnoloģiju (IT) nozare ir viena no perspektīvākajām nozarēm, kurā iedzīvotāji labprāt izvēlētos strādāt. Tā kā nozare strauji attīstās, "DnB bankas" ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" noliedza bažas, ka IT nozarē varētu izveidoties speciālistu pārprodukcija.

IT nozare Latvijā ļoti strauji attīstās. Kad Latvija iestājās ES, šajā nozarē bija daži tūkstoši strādājošo, taču tagad nozarē strādā padsmit tūkstoši.

"Ja mēs skatāmies uz šis nozares eksporta apjomu, tad šobrīd ir krietni pāri 300 miljoniem eiro. Līdz ar to attīstība ir ļoti strauja, nauda nozarē ieplūst ļoti daudz, nav šaubu, ka darba vietu skaits nozarē varētu pieaugt," raidījumā atzina Strautiņš.

IT speciālistu priekšrocība esot tajā, ka viņi ir spējīgi strādāt vairākās profesijās, atzina eksperts: "Viņi ir apguvuši matemātiku, viņiem ir loģiskā domāšana, un priekšrocība ir tāda, ka IT speciālisti, var sākt strādāt, piemēram, par žurnālistu un arodu apgūt darba procesā. Savukārt žurnālists nevar bez teorētiskām zināšanām kļūt par IT speciālistu."

Arī Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes dekāns Juris Borzovs apliecināja, ka IT nozare ir augoša un populāra. Fakultātes pirmkursnieki universitātes rīkotajās aptaujās apliecinājuši, ka izvēlējušies studēt IT, jo saskata labas darba iespējas un  labu atalgojumu.

Tomēr fakultāte ar lielu studentu pieplūdumu nevar lepoties, jo budžeta vietu ir vairāk nekā studētgribētāju, atzina Borzovs:

"Nejūtu, ka būtu vairāk interesentu, un tā ir slikta zīme Latvijai. Valsts studiju finansēto vietu ir daudz vairāk nekā studēt gribētāju.”

Cvmarket.lv veiktajā aptaujā noskaidrots, ka labāko nākotnes perspektīvu atrast darbu iedzīvotāji saredz informācijas tehnoloģiju jomā. Aptaujā kopumā piedalījās 577 respondenti vidēji vecumā no 20 līdz 55 gadiem. 50% aptaujāto uzskata, ka jaunietim, lai pēc studijām būtu garantēta darba vieta, ir jāstudē IT.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti