Rīta intervija

Intervija ar "Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieku Edvardu Smiltēnu

Rīta intervija

Ģenerālis Brukss: NATO jāskatās arī uz drošību Eiropas iekšienē

Intervija ar ekonomistu Uldi Rutkasti

Bankas ekonomists: Regulēta konkurence veselības aprūpē nodrošina efektīvus rezultātus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Mazinoties ekonomiskai aktivitātei, atkal kļūst aktuāls jautājums, vai valdība ir gatava pārskatīt savus uzdevumus un beidzot veikt strukturālās reformas, piemēram, veselības aprūpes sistēmā. Šajā jomā efektīva būtu daļēji regulēta konkurence obligātās apdrošināšanas sistēmā,  tā intervijā Latvijas Radio norādīja Latvijas Bankas vadošais ekonomists Uldis Rutkaste.

Viņš gan atzina, ka krīzes laikā strukturālo reformu virzienā ir veiktas vairākas lietas, tomēr darāmā joprojām ir daudz. “Lielā mērā pieeja budžeta veidošanai – tiek paņemti iepriekšējā gada izdevumi un atsevišķās izdevuma pozīcijās tiek pielikts papildu finansējums, neizanalizējot iepriekšējā gada finanšu izlietojuma efektivitāti. Faktiski finansējuma sadale notiek automātiski. Un daudzās jomās finansējums tie tērēts neefektīvi, līdz ar to budžeta resursi ir ierobežoti,” skaidro Rutkaste.

Šāda situācija esot daudzās jomās un īpaši aktuāli veselības aprūpē: “Šobrīd mēs redzam, ka naudas pietrūkst, iedzīvotāji ir neapmierināti. Ja paskatāmies, kā finansējums tiek izlietots, tur ir ļoti daudz neefektivitātes. Ir iespējas uzlabot un šo finansējumu izmantot efektīvāk.”

Latvijas Bankas ekonomists piedāvā paskatīties uz citu valstu pieredzi ar finansēšanas modeļiem un to izvērtēšanu. Kā piemēru viņš min Nīderlandi, kur ir obligātā veselības apdrošināšanas sistēma, kas balstās uz regulētu konkurenci, kur savā starpā konkurē gan apdrošinātāji, gan pakalpojuma sniedzēji.

“Tā ir sistēma, kas automātiski garantē efektivitātes uzlabošanu caur konkurenci tirgū,” viņš piebilst. Būtiski, ka tas ir regulētas konkurences modelis, nevis pilnīgi brīvs tirgus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti