Bankas ekonomists: Jau pašlaik redzams procentlikmju kāpums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Eiropas Centrālā banka (ECB) jūnijā nolēma nemainīt bāzes procentlikmi, taču paziņoja, ka plāno likmju paaugstināšanu jūlijā. Taču tirgus gaidāmo paaugstinājumu jau ir ierēķinājis un pašlaik redzams procentlikmju kāpums, intervijā Latvijas Radio pastāstīja “SEB bankas” Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Andris Lāriņš.

“SEB bankas” Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Andris Lāriņš
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Eiropā ilgāku laiku bija zema inflācija, tāpēc ECB saglabāja ļoti zemas procentlikmes. Taču nu ECB paziņoja par nolūku 21. jūlija monetārās politikas sanāksmē paaugstināt galvenās ECB procentu likmes par 25 bāzes punktiem.

Lāriņš norādīja, ka tirgus šo paaugstinājumu jau ir ierēķinājis un pašlaik redzams procentlikmju kāpums.

“Tā kā kredītmaksājumos EURIBOR sadaļa, kas parasti ir kā atsauces likme visam tirgum, bija negatīva, tad pārsvarā tika piemērota tirgū nulles procentlikme. Bet jau kopš pagājušā mēneša viena gada EURIBOR procentlikme pakāpusies plusu teritorijā, un to pašu dara arī pārējās termiņa likmes,” skaidroja bankas pārstāvis.

Tas savukārt nozīmēšot paaugstinātus procentmaksājumus nākamgad.

Vērtējot spēju atmaksāt kredītus, Lāriņš norādīja uz labu kredītportfeļu kvalitāti, kas pagaidām neuzrāda būtiskas problēmas.

Bankas pārstāvis arī komentēja aktivitāti nekustamo īpašumu tirgū – aizvien novērota laba aktivitāte, tomēr pie strauja cenu kāpuma tā varētu mazināties. Turklāt pašlaik jau novērota aktivitātes mazināšanās būvniecībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti