Bankas: ECB bāzes likmes pazemināšanas dēļ eiro kredīti īpaši letāki nekļūs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Eiropas Centrālās bankas (ECB) ceturtdien pieņemtais lēmums samazināt eiro bāzes procentu likmi īpaši nemazinās mājsaimniecību procentu maksājumus par paņemtajiem eiro kredītiem. To procentu likmes jau tā ir tirgū zemas un diezin vai tās saruks vēl vairāk, lēš aptaujātie ekonomisti.

Eiro bāzes procentu likmi no līdzšinējiem 0,75% līdz 0,5% samazināta, lai stimulētu stagnējošo Eiropas ekonomiku. Bāzes likme ir uzcenojums, ko Eiropas Centrālā banka piemēro komercbankām izsniegtajiem kredītiem. Lai arī šī likme sasniegusi vēsturiski zemāko līmeni, komercbankas viena no otras tirgū eiro var aizņemties par zemāku likmi. No šīs likmes ir atkarīgi arī mājsaimniecību eiro kredītu ikmēneša maksājumi.

„Iedzīvotājiem kredīti visbiežāk ir piesaistīti pie „Eiribor” un šīs tirgus likmes jeb „Eiribor” ir zemāks nekā ECB šī jaunā noteiktā likme. Piemēram, trīs mēnešu un sešu mēnešu „Eirobor” likmes, kas ir populārākās likmes kredītņēmējiem, ir šobrīd 0,2% - 0,3% robežās, Savukārt šī vakardienas jaunā noteiktā likme ir 0,5%. Pēc būtības tirgus likmes un kredītņēmēju likmes ir zemākas nekā šī jaunākā ECB likme," skaidro „Citadele” pārstāvis Kaspars Jansons.

Tas nozīmē, ka mājsaimniecības diezin vai var cerēt uz ikmēneša maksājuma samazināšanos par paņemto eiro aizdevumu vai arī šis samazinājums nebūs būtisks, pieļauj „SEB bankas” ekonomists Andris Lāriņš.

„Ja mēs paskatāmies izdevumus par kredītiem tiem, kam ir mainīgā procentu likme, tad tie jau ir samazinājušies, salīdzinot ar pagājušo un aizpagājušo gadu. Vienkārši turpmāks samazinājums varētu būt salīdzinoši niecīgs, jo procentu likmes nav tālu no nulles atzīmes. Ja mainīgā likme ir trīs mēneši, tad pēc nākamajiem trim mēnešiem tai likmei vajadzētu būt nedaudz zemākai. Ja tā ir sešu mēnešu likme, tad ir jāgaida seši mēneši, bet mēs nezinām, kas eiro zonā notiks pēc sešiem mēnešiem," norāda Lāriņš.

Eiro kredīti no kopējiem izsniegtajiem aizdevumiem Latvijā veido vairāk nekā 80%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti