Bankas: Cilvēki sajūt lielāku drošību par darbavietām un aprod ar pastāvīgu nestabilitāti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Cilvēki zināmā mērā ir sajutuši lielāku drošību par savām darbavietām, kā arī aprod ar jauno  realitātei – pastāvīgu nedrošību, intervijā Latvijas Radio Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) prezidents Mārtiņš Bičevskis.

“Cilvēki zināmā mērā ir sajutuši lielāku drošību par savām darbavietām, ko rāda darbaspēka tirgus – darbarokas vajadzīgajās industrijas sāk pat trūkt. Cilvēki jūt lielāku drošību un atļaujas vairāk tērēt,” pastāstīja Bičevskis.

Kā otro tendenci viņš sauc to, ka cilvēki sāk aprast ar jauno  realitāti – pastāvīgu nedrošību. “Ir skaidrs, ka tāda stabilitāte, kāda bija divtūkstošajos gados, nepārtraukta izaugsme, - tādas vairs nebūs. Būs visu laiku daudz dinamiskāka situācija,” viņš komentēja.

Asociācijas vadītājs min tādus aspektus kā ģeopolitiskā situācija, ne pārāk lielā Eiropas ekonomikas stiprība, Ķīnas ekonomikas svārstības. “Viss tas kopumā radīs daudz lielāku viļņošanos pasaulē un līdz ar to arī mūsu realitātē,” sacīja Bičevskis.

Viņš arī pauda, ka kreditēšanā Latvijā vērojams pieaugums. Lai gan ekonomika aug 2-3% apjomā un aizvien ir sarežģīta ģeopolitiskā situācija, Latvijas uzņēmēji kreditējas vairāk nekā pērn. Salīdzinot 2014. un 2015.gada pirmos pusgadus, kreditēšanas apjoms audzis par 10%. “Domāju, ka tā ir ļoti svarīga un laba ziņa, ka mūsu ekonomikai ir pieejami finansu līdzekļi un uzņēmēji investē vairāk nekā pagājušajā gadā,” komentēja Bičevskis.

Atjaunojusies arī mājsaimniecību kreditēšana pēc diskusijām par “nolikto atslēgu” principu. Hipotekārajā kreditēšanā otrajā ceturksnī pieaugums ir lielāks par 40% salīdzinājumā ar pirmo ceturksni. Patēriņa kreditēšana palielinājusies par desmit procentiem, salīdzinot ar pērno gadu.

Viņš noliedza, ka cilvēki būtu kļuvuši neapdomīgāki, ņemot patēriņa kredītus. Tieši pretēji - cilvēki esot kļuvuši gudrāki, piesardzīgāki, turklāt vairāk uzkrāj. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti