Bankas atbrīvojas no riskantajiem nerezidentiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Aizvadītajā gadā piedzīvotais ļoti būtiskais nerezidentu noguldījumu apmēra samazinājums saistīts ar to, ka Latvijā strādājošās bankas atsakās no augsta riska klientu apkalpošanas un pārtrauc darījumu attiecības.

Bankas atbrīvojas no riskantajiem nerezidentiem
00:00 / 00:29
Lejuplādēt
Saskaņā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) datiem, 2016. gadā ārvalstu klientu noguldījumu kopapmērs sarucis par 26,3% jeb aptuveni 3,3 miljardiem eiro.

Latvijas Komercbanku asociācijā (LKA) lēš, ka, salīdzinot ar 2015. gadu, pērn paaugstināta riska klientu skaits samazinājies par 39%. 2016. gadā Latvijas komercbankas atteikušās no aptuveni 19 000 augsta riska klientiem, un arī šajā gadā šis process turpinās.

"Kādā veidā nokļūst līdz secinājumam par to, ka ir augsta riska klients? Viens pamatkritērijs ir paaugstināta riska jurisdikcija, no kura kāda noteikta kompānija nāk, it īpaši tās būtu ofšoru jurisdikcijas. Tātad jurisdikcijas, kurās ir reģistrēti uzņēmumi, par kuru patiesajiem labumu guvējiem ir grūtāk pārliecināties," skaidro LKA prezidente Sanda Liepiņa. "Otra sadaļa būtu uzņēmumi, kas veic darījumus, kuri nav ekonomiski pamatoti."

FKTK regulējums skaidri nosaka: ja iestājas situācija, kad nepieciešama papildu informācija no klienta jeb padziļinātā izpēte, un ja prasītā informācija 45 dienu laikā netiek saņemta, tad bankai ir jāpārtrauc attiecības ar šādu klientu, piebilda Liepiņa.

Jau ziņots, ka nepilna gada laikā nerezidentu jeb ārvalstnieku naudas noguldījumu apmērs Latvijas komercbankās sarucis vairāk nekā par piektdaļu jeb par apmēram trim miljardiem eiro. Tik strauju naudas aizplūšanu no Latvijas veicinājusi FKTK stingrāka uzraudzība un cīņa ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu.

Pērn par nepietiekamu naudas izcelsmes kontroli vairākas bankas bija spiestas kopumā soda naudās samaksāt astoņus miljonus eiro, viena – ''Trasta komercbanka'' tika slēgta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti