Bankas analītiķis: Daļa vietējo būvuzņēmumu strādā ārpus Latvijas, tāpēc cenas nozarē varētu pieaugt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pateicoties Eiropas Savienības (ES) fondu pieplūdumam, būvniecības nozare nākamgad, visticamāk, piedzīvos atveseļošanos, tomēr nav skaidrs, vai nozarei visas pieejamās investīcijas izdosies apgūt pilnībā, jo cenas būvniecībā varētu pieaug, prognozē bankas “Citadele” analītiķis Mārtiņš Āboliņš.

“Šogad ir būtiski pieaudzis būvniecības pakalpojumu eksports. Tas nozīmē, ka vietējie uzņēmumi šajā brīdī, kad ir pieprasījuma trūkums vietējā tirgū, ir aizgājuši citos tirgos. Primāri tas ir Zviedrijas tirgus, bet arī citi tirgi.

Jautājums – vai un cik lielā mērā šie darbinieki un uzņēmumi nākamgad būs gatavi atgriezties, saprotot, ka, iespējams, šeit pēc gada vai trim atkal ir iespējama kāda krīze,” norāda bankas analītiķis.

Tas savukārt radot risku, ka būvniecības cenas kļūs lielākas. “Domāju, ka naudu apgūs, bet vai uzcels tik daudz, cik bija vēlme. Tas risks ir.”

Strādāt ar šo risku var, plānojot, cik liels būs valsts finansējums pēc ES fondu beigām, piemēram, autoceļiem. “Tas noteiks, cik daudz no tiem cilvēkiem, kas ir izbraukuši, būs gatavi atgriezties un turpināt šeit,” piebilda Āboliņš.

Bankas “Citadele” analītiķis Mārtiņš Āboliņš
00:00 / 01:07
Lejuplādēt

“Citadeles” analītiķis arī lēš, ka Latvijas ekonomikas izaugsme šogad var sasniegt aptuveni 1,5%, bet nākamgad - aptuveni 3,5%, tomēr globālās ekonomikas nestabilitāte šīs izaugsmes tendences var ietekmēt abos virzienos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti