Panorāma

Jauns lēmums par obligāto militāro dienestu Lietuvā

Panorāma

Piena zemniekiem labu ziņu pagaidām nav

Bankām grūti apzināt visas politiski nozīmīgās personas

Bankām grūti apzināt visas politiski nozīmīgās personas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Vai jūs esat saistīts ar politiski nozīmīgu personu? –  šādu jautājumu saviem klientiem internetbankā jau uzdod "DNB banka", un drīzumā prasīs arī pārējās. To liek nesen pieņemtais likums, ar kuru valsts cer uzlabot cīņu ar korupciju vai nodokļu nemaksāšanu. Taču bankās arī neslēpj – likums atstājis pārāk plašas interpretācijas iespējas, un bankām par to nav īstas skaidrības.

Līdz šim likums paredzēja banku darījumu pārbaudi tikai attiecībā uz politiski nozīmīgu personu vecākiem, laulātajiem, bērniem un viņu laulātajiem. Tagad būs jāapzina arī neprecētie dzīvesbiedri, mazbērni un vecvecāki, biznesa partneri un citi, uz kuriem var attiecināt vārdus – cieši saistīts.

Viens veids kā to izdarīt, būs klientu aptauja. "DNB bankā", kas viena no pirmajām jau sākusi apzināt savu klientu situāciju atzīst, ka tas nav viegli.

"Pat ģimenes locekļiem ne vienmēr ir vienādi uzvārdi un ne vienmēr viņi reklamē, ka ir radinieki. Un saistītās personas, tas ir vispār ļoti tāds plašs definējums. Reāli tas nozīmē, ka mums ir jāaptaujā praktiski visi klienti, vai viņi nav saistīti ar politiski nozīmīgām personām. Pie kam, arī mūsu klientiem ir jāsaprot, ka viņi ir saistīti ar šīm politiski nozīmīgajām personām," teica "DNB bankas" viceprezidents Intars Sloka.

Citās bankās, piemēram, "Swedbank" un "SEB bankā" tikai gatavojas jaunajiem pienākumiem. Arī tur atzīst, ka interpretācijas iespējas ir diezgan plašas, turklāt nav skaidras atdeves, īpaši ņemot vērā, ka ievērojami palielināsies administratīvais slogs.

"Protams, no valsts viedokļa ir pareizi, ka valsts mēģina palielināt informācijas apjomu un sakārtot šo jautājumu. Mēs visi gribam dzīvot valstī, kur politiķi ir godīgi un radinieki un draugi neizmanto viņu situāciju, bet milzīgs informācijas daudzums ir kā siena kaudze, kurā būs jāmeklē tā adata," atzina "SEB bankas" finanšu direktors Kārlis Danēvičs.

"SEB bankā" spriež, ka līdz galam nav izmantotas ir jau līdzšinējās iespējas. Dažādas ziņas ir pieejams gan "Lursoft" datu bāzē, gan piemēram, Zemesgrāmatā, ko attiecīgie dienesti jau tagad var analizēt.

Pagaidām bankās arī piesardzīgi runā par to, kā politiski nozīmīgo cilvēku un ar viņiem saistīto personu darījumi tiks pārbaudīti. Komercbanku asociācijā gan skaidroja, ka tas notiks saskaņā ar jau esošiem algoritmiem. Par aizdomīgiem darījumiem ziņos attiecīgajām iestādēm, kas jau tālāk lems, kā rīkoties.

"Tas tiešām nenozīmē, ka katrs klienta apmaksātais komunālais maksājums tagad tiks vētīts pastiprināti. Protams, ka bankām ir uz risku bāzēti modeļi, kā viņas nosaka klientu līdzšinējo uzvedību, kas ir riskantāks, kas ir aizdomīgāks. Bet vienalga būs katrā bankā dažādi – plašāk vai šaurāk," sacīja Latvijas Komercbanku asociācijas pārstāve Baiba Melnace.

Tieši šīs dažādās interpretācijas iespējas jau likumdošanas gaitā gan bija iemesls, kādēļ bankas likumu kritizēja kā sasteigtu.

Lai arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija jau pēc likuma pieņemšanas ir sagatavojusi vadlīnijas, tās aizvien ir gana plašas. Tikmēr attiecībā uz jaunajiem klientiem likuma prasības būs obligāti jāpiemēro jau no 1. aprīļa, bet esošie klienti jāsagrupē līdz gada beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti