Eiro fokusā

Baltijas valstīs ekonomika aug. Maziem un vidējiem uzņēmumiem iesaka domāt par attīstību

Eiro fokusā

Darba spēka problēma ir aktuāla gan Latvijā, gan visā Eiropas Savienībā

Īpašumu piedāvājums un iegāde reģionos. Iespēja iegūt bankas atbalstu

Banka: Reģionos cilvēki biežāk pērk dzīvokļus, nevis mājas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Aktīvākais nekustamā īpašuma tirgus joprojām ir Rīgā un Pierīgā, kur notiek ap 80% dzīvokļu un māju pirkšanas darījumi. Savukārt reģionos cilvēki biežāk iegādājas dzīvokļus, nevis mājas, jo  tās bieži vien nav labā stāvoklī.

Nekustamo īpašumu firmas „Oberhaus” dzīvojamo platību nodaļas vadītāja Kristīne Dubane norāda, ka atkarībā no reģiona māju cenas ievērojami atšķiras. Laukos piedāvājums ir neliels.

“Valmierā cenas ir augstas, tuvojas Rīgas līmenim, tāpēc ka dzīvojamais fonds tur ir mazs. Sešdesmitajos gados būvētās trīs istabu mājas Rīgā maksā ap simt tūkstošiem. Privātmāja simt un vairāk kilometrus no Rīgas maksā no 10 līdz 30 tūkstošiem. Jo tālāk no Rīgas, jo lētāk, svarīgs ir arī pilsētas tuvums,” stāsta Dubane.

Viņa atzīst, ka “bankas izvērtē šos īpašumus, jo to kvalitāte ne vienmēr ir tāda, kurā uzreiz var dzīvot, arī cenu skatās, jo bieži vien par īpašumu grib savu izdomātu summu, kas neatbilst tirgus vērtībai. Nevis kilometri, bet īpašums novērtējums un cena svarīga”.

Dubane stāsta, ka īpaši ģimenes ar bērniem aktīvi izmanto finanšu institūcijas “Altum” sniegto garantiju mājokļa pirmajai iemaksai. “Altum” valdes locekle Inese Zīle zina teikt, ka “Altum” garantiju izmantojušas jau 10 000 jaunās ģimenes un 1000 jauno speciālistu.

Ģimenēm ar bērniem, arī jaunajiem speciālistiem garantijām nav atšķirība, vai īpašums tiek iegādāts Rīgā, Pierīgā vai reģionā. Diezgan aktīva ir Kurzeme, Vidzeme un lielās pilsētas.

“Swedbank” Hipotekārās kreditēšanas jomas vadītājs Normunds Dūcis stāsta, ka gadā banka izsniedz 3,5 tūkstošus hipotekāro kredītu, vairāk nekā 40% ir kredīti ar “Altum” garantiju.

No visiem darījumiem tikai 20% notiek reģionos, kur cilvēki visbiežāk iegādājas dzīvokļus, retāk mājas, kas bieži ir sliktā stāvoklī.

“Ja tā māja jau šobrīd ir sliktā stāvoklī un pircējam nav vīzijas un nav uzkrājumu, un arī bankai viņš neprasa papildu līdzekļus, tad mums rodas šaubas, kas notiks ar šo ēku pēc pieciem gadiem. Šajā gadījumā mums ir otrs risinājums, kuru mēs piedāvājam - kredīts bez ķīlas, ar lielāku procentu likmi, iekļaujot risku,” skaidro  Dūcis.

“Banku prakses ir dažādas, to mēs esam paši pārliecinājušies, runājot ar mūsu klientiem, kuri ir bijuši vairākās bankās, bet mums nav šādu sadalījumu pa reģioniem. Viss atkarīgs no summas, kuru vēlas aizņemties, kāds ir šī īpašuma vērtējums, kāds ir šī īpašuma stāvoklis,” saka Dūcis.

Kādiem jābūt mēneša ienākumiem, lai banka izsniegtu hipotekāro kredītu? Normunds Dūcis spriež, ka vismaz 600 eiro mēnesī.

“Vērtējam klienta saistības, iepriekšējo kredītvēsturi, vai var veikt ikmēneša maksājumus. Tas ir pilnīgi visiem klientiem, nešķirojot pēc reģionālās piederības,” saka Dūcis.

Visbiežāk hipotekāro kredītu nepiešķir gadījumos, ka “kāds varbūt grib maksāt par īpašumu 50 000 eiro, bet neatkarīgs vērtējums liecina, ka tā vērtība ir daudz zemāka. Līdz ar to klientam izveidojas lielāka starpība, kas viņam būtu jāpiemaksā. Otra lieta ir maksātspēja. Varbūt, ka viņš par 50 000 būtu gatavs pirkt, bet visus šos 50 000 nevar aizņemties maksātspējas dēļ”.

Pirms 10 gadiem krīze nekustamo īpašumu jomā daudziem Latvijas iedzīvotājiem bija viens no iemesliem, kādēļ viņi bija spiesti doties peļņā uz ārvalstīm. Šobrīd arī bankas, pirms piešķirt naudu mājokļa iegādei, daudz vairāk izvērtē riskus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti