Panorāma

Zīdaiņa mamma: Saslimšana gandrīz beidzās letāli!

Panorāma

Panorāma

Vienojas par papildu 460 miljoniem eiro biznesa aizdevumiem

Banka «Citadele» un EIB grupa vienojas atbalstīt Baltijas uzņēmumus ar 460 miljoniem eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Banka "Citadele" un Eiropas Investīciju bankas (EIB) grupa parakstījušas vienošanos, kas palīdzēs paplašināt aizdevumus vietējiem uzņēmumiem Baltijas valstīs vismaz 460 miljonu eiro apmērā, informēja bankā.

ĪSUMĀ:

  • Banka "Citadele" un EIB grupa ar 460 miljoniem eiro palīdzēs paplašināt aizdevumus vietējiem uzņēmumiem Baltijas valstīs.
  • Vismaz 20% tiks atvēlēti klimatrīcības projektiem, palīdzot mazināt kopējās siltumnīcefekta gāzu emisijas.
  • Banka "Citadele" saņems arī konsultatīvo atbalstu EIB mehānisma "Green Gateway" satvarā.

EIB grupa, kuras sastāvā ir Eiropas Investīciju banka un Eiropas Investīciju fonds (EIF), ir izsniegusi garantiju "Citadelei", lai atbalstītu jaunu aizdevumu nodrošināšanu uzņēmumiem visās trīs Baltijas valstīs. Šī ir pirmā EIB grupas šāda veida vienošanās ar "Citadeli", kas nodrošinās kapitāla prasību atvieglojumu bankai un ļaus tai piešķirt vismaz 460 miljonus eiro papildu aizdevumos un līzingos uzņēmumiem Baltijā nākamajos trīs gados. Bankas pārstāvji norādīja, ka, ņemot vērā pašreizējās ekonomiskās vides un ģeopolitiskās situācijas nenoteiktību, šī vienošanās ir īpaši gaidīta un apliecina EIB grupas kā pretcikliska investora statusu.

20% aizdevumu novirzot "zaļajiem" projektiem, šis darījums veicinās vietējās tautsaimniecības zaļo pārkārtošanos un palīdzēs mazināt kopējās siltumnīcefekta gāzu emisijas. Vienlaikus "Citadele" saņems konsultatīvo atbalstu mehānisma "Green Gateway" satvarā ar Eiropas Investīciju konsultāciju centra starpniecību apmācības, rīku un rokasgrāmatu izstrādes un darbvietā sniegta atbalsta veidā, lai kāpinātu bankas spēju apzināt un novērtēt "zaļos" projektus, kā arī ziņot par tiem.

Banka «Citadele» un EIB grupa vienojas atbalstīt Baltijas uzņēmumus ar 460 miljoniem eiro
Banka «Citadele» un EIB grupa vienojas atbalstīt Baltijas uzņēmumus ar 460 miljoniem eiro

"Citadeles" valdes priekšsēdētājs Johans Akerbloms norādīja, ka darījums veicinās bankas spēju turpmākajos gados nodrošināt klientiem vajadzīgo finansējumu, īpaši atbalstot viņu pāreju uz zaļo ekonomiku.

"Ikviens, kam ir finansiālas vajadzības, pareizi noformēti vēsturiski finanšu dokumenti un dzīvotspējīgs uzņēmējdarbības modelis, var pieteikties. Tas varētu būt līzinga produkts vai apgrozāmā kapitāla aizdevums, vai kredītlīnija," stāstīja bankas vadītājs.

"Citadeles" Mārtiņš Āboliņš skaidroja: "Šis darījums dod to resursu, to iespēju kreditēt, iepludināt finanšu līdzekļus ekonomikā. Un tādā ziņā, manuprāt, ļoti svarīgs. Un tiešām tuvākie seši, varbūt vairāk mēneši, kad mēs sagaidām, ka ekonomika bremzēsies un izaugsmes nebūs, tas ir arī laiks, ko var izmantot investīcijām attīstībai."

EIB viceprezidents Tomass Ūstross norādīja, ka mazie uzņēmumi un vidējas kapitalizācijas sabiedrības ir nozīmīga ekonomikas daļa. "Mēs esam cieši apņēmušies uzlabot to piekļuvi finansējumam un atbalstīt kapitāla tirgu attīstību šajā reģionā. Mēs ar nepacietību gaidām, kad varēsim atbalstīt daudz vairāk mazo un vidējo uzņēmumu Igaunijā, Latvijā un Lietuvā," sacīja EIB viceperezidents.

Arī EIF galvenais izpilddirektors Alēns Godārs piebilda, ka institūcija ir gandarīta par sadarbību. "EIF zināšanas investīciju un strukturēšanas jomā apvienojumā ar EIB līdzekļu izmantošanu sekmēs finansējuma piedāvājumu šajā reģionā, ļaujot tūkstošiem Eiropas uzņēmumu investēt savā izaugsmē un attīstībā vidējā termiņā un ilgtermiņā," teica Godārs.

Šis ir EIB grupas otrais vērtspapīrošanas darījums Baltijas valstīs. Saskaņā ar pirmo vienošanos tika atbalstīti papildu aizdevumi un līzinga darījumi mazajiem un vidējiem uzņēmumiem un vidējas kapitalizācijas sabiedrībām visās trīs Baltijas valstīs vismaz 660 miljonu eiro vērtībā.

Eiropas Investīciju banka (EIB) ir Eiropas Savienības (ES) ilgtermiņa aizdevumu institūcija, kuras īpašnieces ir ES dalībvalstis. EIB grupa ir pieņēmusi Klimata bankas ceļvedi, lai izpildītu tās vērienīgo plānu desmitgadē līdz 2030. gadam atbalstīt investīcijas klimatrīcības un vidiskās ilgtspējas jomā viena triljona eiro apmērā, kā arī līdz 2025. gadam panākt, ka vairāk nekā 50% EIB finansējuma tiek veltīti klimatrīcībai un vidiskajai ilgtspējai. Šā ceļveža satvarā visas EIB grupas jaunās operācijas no 2021. gada sākuma tiek pielāgotas Parīzes nolīguma mērķiem un principiem.

Eiropas Investīciju fonds (EIF) ir daļa no EIB grupas. Tā galvenais mērķis ir atbalstīt Eiropas mikrouzņēmumus, mazos un vidējos uzņēmumus, palīdzot tiem piekļūt finansējumam. EIF izstrādā un pilnveido riska un izaugsmes kapitāla, garantiju un mikrofinansēšanas instrumentus, kas ir īpaši paredzēti šim tirgus segmentam. Tādējādi EIF palīdz sasniegt galvenos ES politikas mērķus, tādus kā konkurētspēja un izaugsme, inovācija un digitalizācija, sociālā ietekme, prasmes un cilvēkkapitāls, klimatrīcība un vidiskā ilgtspēja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti