Baltkrievija sākusi elektroenerģijas ražošanu Astravjecas AES

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Baltkrievija otrdien sākusi elektroenerģijas ražošanu netālu no Lietuvas robežas uzceltajā Astravjecas atomelektrostacijā (AES), paziņojis Lietuvas elektropārvades sistēmas operators "Litgrid".

Tas norādījis, ka Lietuva noteikusi nulles megavatu caurlaidību komerciālajām elektroenerģijas plūsmām no Baltkrievijas.

No šā brīža elektroenerģijas tirgus dalībnieki nevarēs veikt komerciālu elektroenerģijas apmaiņu starp Baltkrieviju un Lietuvu. Par to "Litgrid" jau informējis elektroenerģijas biržas "Nord Pool" dalībniekus.

20. augustā Baltkrievija paziņoja, ka pabeigta kodoldegvielas ielāde Astravjecas AES pirmajā reaktorā, bet 11. oktobrī pavēstīja, ka tajā uzsākta vadāma ķēdes reakcija un tuvākajā laikā tiks veikti pētniecības darbi, lai pārliecinātos par kontroles sistēmas drošumu un reaktora iekārtas kodoldrošību, bet nākamajā posmā paredzēta pirmā energobloka enerģētiskā iedarbināšana ar pieslēgšanu valsts energosistēmai.

Oktobra nogalē "Litgrid" no Baltkrievijas energokoncerna "Belenergo" saņēma informāciju, ka elektroenerģijas ražošana Astravjecā varētu sākties laikā no 1. līdz 10. novembrim.

Lietuva uzskata, ka Baltkrievija nav ievērojusi drošības prasības, ceļot spēkstaciju, kas atrodas aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas, bet Minska šos pārmetumus noraida.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti