Baltkrievija atradusi alternatīvu Krievijas naftai; importēs no Norvēģijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Baltkrievija trešdien, 22. janvārī, sagaidīs pirmo naftas piegādi no Norvēģijas, kas pienāks no Klaipēdas ostas. Krievija un Baltkrievija joprojām nav vienojušās par naftas piegāžu nosacījumiem šim gadam, un Minska cītīgi meklējusi alternatīvas. Lietuva plāno Baltkrievijai palīdzēt importēt arī gāzi, ja tā vēlētos samazināt savu atkarību no Krievijas.

ĪSUMĀ:

  • Baltkrievija katru gadu importē 23–24 miljonus tonnu Krievijas naftas.
  • Taču šogad abas valstis nav vienojušās par piegāžu nosacījumiem.
  • Tāpēc Baltkrievija meklē alternatīvas piegādes.
  • Baltkrievijas viena naftas kompānija ievedīs jēlnaftu no atradnēm Norvēģijā.
  • Sarunas par turpmākajām piegādēm turpinās pēc pirmās kravas.
  • Naftu no Norvēģijas piegādā caur Klaipēdas ostu Lietuvā.
  • Arī Latvija izteikusi gatavību piegādēm Baltkrievijai caur savām ostām.

Baltkrievija atradusi alternatīvu Krievijas naftai; importēs no Norvēģijas
00:00 / 02:39
Lejuplādēt

Krievija 1. janvārī apturēja naftas piegādes Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcām. Dažas dienas vēlāk daļēji tās gan atjaunoja, lai gan Maskava un Minska nav vienojušās par piegāžu nosacījumiem šim gadam. Šī iemesla dēļ Baltkrievija, kas katru gadu importē 23–24 miljonus tonnu Krievijas naftas, meklē alternatīvas enerģijas piegādēm un šķiet, vienu jau būs atradusi.

Baltkrievijas amatpersonas pagājušajā nedēļā paziņoja, ka valsts nosūtījusi priekšlikumus par naftas importu Baltijas valstīm, Polijai, Ukrainai, Kazahstānai un Azerbaidžānai.

Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”) pagājušajā nedēļā tikās ar prezidentu Aleksandru Lukašenko. Kariņš apstiprinājis, ka būtu iespējama naftas piegāde Baltkrievijai caur Latvijas ostām. Tomēr nav skaidrs, kad šāda vienošanās varētu tikt panākta.

Tikmēr Klaipēda, šķiet, aizsteigusies soli priekšā.

Baltkrievijas naftas kompānija „BNK” caur Klaipēdas ostu importēs jēlnaftu no Juhana Sverdrupa atradnēm Norvēģijā.

Juhana Sverdrupa vārdā nosauktās atradnes ir jaunas, un darbību tās sāka 2019. gada rudenī. Šīs naftas kvalitāte ir ļoti tuva Krievijas Urālos esošajai jēlnaftai, kas tiek piegādāta Baltkrievijai.

Paredzams, ka jau trešdien, 22. janvārī, Klaipēdā ieradīsies Norvēģijas tankkuģis „Breiviken” ar jēlnaftu. Tālāk 80 000 tonnas naftas pa dzelzceļu nonāks Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcā „Naftan”. Tiek lēsts, ka naftas piegāde no Klaipēdas uz pārstrādes rūpnīcu Minskai maksās apmēram 20 ASV dolāru par tonnu.

Baltkrievijas valsts kompānija „Belņeftehim” ziņu aģentūrai „Reuters” norādījusi, ka šobrīd tiek gaidīta krava un tad tiks turpinātas sarunas. Savukārt „Klaipedos nafta” naftas biznesa direktors Ģiedrjus Sabaļausks ziņu aģentūrai BNS sacījis, ka turpinās dialogs ar klientiem Baltkrievijā par naftas produktu eksportu un jēlnaftas importu.

Lietuvas valdības amatpersonas paudušas Lietuvas gatavību nākotnē Baltkrievijai palīdzēt importēt arī gāzi, ja tā vēlētos samazināt savu atkarību no Krievijas. Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs sacījis, ka Lietuva var piedāvāt Baltkrievijai alternatīvu gan naftas, gan gāzes importam no Krievijas. Ministrs par energoresursu piegādēm plāno runāt vizītes laikā Minskā februāra sākumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti